Vés al contingut

Bràctea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bràctees dentades de Rhinanthus minor

Una bràctea o hipsofil·le és una fulla modificada i especialitzada que parteix de l'eix de la qual surt una flor (o una tija floral) o bé la bràctea està associada amb una inflorescència.

Normalment les bràctees són de color verd però de vegades són acolorides per tal d'atraure insectes pol·linitzants, i fan la funció que en altres plantes fan els pètals,[1] de manera que les bràctees acolorides semblen flors com en el cas de la Bougainvillea i la Poinsettia (flor de nadal). Quan una determinada planta o òrgan no té bràctees, s'anomena ebracteat.[2]

La presència de bràctees, l'absència o la forma que adopten, permeten distingir espècies que poden ser morfològicament molt similars. Per exemple, en el gènere Lavandula la forma de petites bràctees és una característica distintiva entre Lavandula officinalis, L. latifolia i els seus híbrids.

També, s'anomena bràctea a qualsevol fulla situada a la tija immediatament per sota d'una flor, encara que sigui idèntica a les vegetatives. Així, les bràctees menudes s'anomenen bractèoles, i específicament glumel·les en els cereals.

Un involucre és la reunió de bràctees en un verticil. Les famílies apiàcies i asteràcies acostumen a tenir involucres. A voltes, aquestes bràctees prenen aspectes vistosos i acolorits per substituir funcionalment als pètals per atraure els insectes pol·linitzadors.

Galeria d'exemples

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «bràctea | enciclopèdia.cat». [Consulta: 15 desembre 2021].
  2. «Definition of Ebractate». Arxivat de l'original el 2017-04-28. [Consulta: 27 abril 2017].