Arc de mig punt
L'arc de mig punt o arc rodó és un tipus d'arc que dibuixa una semicircumferència amb un únic centre situat a la línia d'arrencada (línia d'imposta); per tant, la fletxa (alçada) és la meitat exacta de la llum (amplada).[1][2] La seva projecció lineal a l'espai genera la volta de canó. És l'arc més utilitzat en l'arquitectura romana i l'art romànic.[3]
L'arc de mig punt va començar a usar-se a Mesopotàmia (arquitectura neobabilònica) durant el tercer mil·lenni aC. Pel que sembla, de l'arquitectura etrusca va passar a l'arquitectura romana, que el va difondre per Europa i el Mediterrani. Antigament solia estar format per dovelles d'adob, maons o pedra.
Des del punt de vista de la resistència de materials, la geometria i característiques d'un arc de mig punt fan que tots els seus punts treballin en compressió. Cada dovella presenta un estat similar al d'una falca comprimida a les cares laterals.
Tipus d'arcs de mig punt
[modifica]Segons l'intradós
[modifica]Segons la superfície de l'intradós, la de la cara inferior de les dovelles, l'arc de mig punt pot ser:
- Arc atrompetat o amb esplandit, quan la llum augmenta segons la fondària. En les finestres l'esplandit sol ser llis amb la finalitat que entri més claror. En les portalades és freqüent per realçar-les ornamentalment, sovint amb arquivoltes.
- Arc capalçat de Montpeller, quan és atrompetat, de mig punt a l'exterior i a nivell a l'interior.
- Arc capalçat de Sant Antoni, quan és atrompetat, de mig punt a l'interior i a nivell a l'exterior.
-
Arc de mig punt atrompetat llis (Sant Pere de Pals)
-
Arc de mig punt atrompetat amb arquivoltes (pòrtic de Santa Maria de Ripoll)
Segons l'extradós
[modifica]Segons la superfície de l'extradós, l'arc de mig punt pot ser:
- Arc de mig punt amb extradós normal, quan l'extradós està marcat amb una semicircumferència amb el mateix centre que l'arc.
- Arc de mig punt amb extradós apuntat, quan les dovelles dibuixen un extradós apuntat.
- Arc de mig punt amb extradós en escala, quan les dovelles dibuixen un extradós escalat.
-
Arc de mig punt amb extradós normal (Monestir de Sant Miquel de Cruïlles)
-
Arc de mig punt amb extradós peraltat i lleugerament apuntat (Sant Pere de Sabella)
-
Arc de mig punt amb extradós en escala
Variants
[modifica]L'arc de mig punt és un dels tipus d'arcs circulars d'un sol centre. Altres variacions són l'arc rebaixat quan dibuixa un arc menor de 180°; l'arc escarser quan és de 60°; l'arc de ferradura quan l'arc és major de 180°; i l'arc peraltat quan manté una semicircumferència però es realça amb dovelles situades sobre la línia d'arrencada.
-
Arc de mig punt
-
Arc rebaixat escarser
-
Arc de ferradura
-
Arc peraltat
Referències
[modifica]- ↑ «arc de mig punt». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
- ↑ Bond, 1905, p. 265.
- ↑ Sandaker, Eggen i Cruvellier, 2019, p. 445.
Bibliografia
[modifica]- Bond, Francis. Gothic Architecture in England: An Analysis of the Origin & Development of English Church Architecture from the Norman Conquest to the Dissolution of the Monasteries. B. T. Batsford, 1905 (Collections spéciales).
- Sandaker, B.N.; Eggen, A.P.; Cruvellier, M.R.. The Structural Basis of Architecture. Taylor & Francis, 2019. ISBN 978-1-317-22918-6.