Vés al contingut

Arc de mig punt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Arcs de mig punt)
Arc de mig punt amb extradós normal (Monestir de Sant Miquel de Cruïlles)
Parts d'un arc de mig punt
Porta d'Ishtar, originària de Babilònia i actualment al Museu de Pèrgam de Berlín.

L'arc de mig punt o arc rodó és un tipus d'arc que dibuixa una semicircumferència amb un únic centre situat a la línia d'arrencada (línia d'imposta); per tant, la fletxa (alçada) és la meitat exacta de la llum (amplada).[1][2] La seva projecció lineal a l'espai genera la volta de canó. És l'arc més utilitzat en l'arquitectura romana i l'art romànic.[3]

L'arc de mig punt va començar a usar-se a Mesopotàmia (arquitectura neobabilònica) durant el tercer mil·lenni aC. Pel que sembla, de l'arquitectura etrusca va passar a l'arquitectura romana, que el va difondre per Europa i el Mediterrani. Antigament solia estar format per dovelles d'adob, maons o pedra.

Des del punt de vista de la resistència de materials, la geometria i característiques d'un arc de mig punt fan que tots els seus punts treballin en compressió. Cada dovella presenta un estat similar al d'una falca comprimida a les cares laterals.

Tipus d'arcs de mig punt

[modifica]

Segons l'intradós

[modifica]

Segons la superfície de l'intradós, la de la cara inferior de les dovelles, l'arc de mig punt pot ser:

  • Arc atrompetat o amb esplandit, quan la llum augmenta segons la fondària. En les finestres l'esplandit sol ser llis amb la finalitat que entri més claror. En les portalades és freqüent per realçar-les ornamentalment, sovint amb arquivoltes.
  • Arc capalçat de Montpeller, quan és atrompetat, de mig punt a l'exterior i a nivell a l'interior.
  • Arc capalçat de Sant Antoni, quan és atrompetat, de mig punt a l'interior i a nivell a l'exterior.

Segons l'extradós

[modifica]

Segons la superfície de l'extradós, l'arc de mig punt pot ser:

  • Arc de mig punt amb extradós normal, quan l'extradós està marcat amb una semicircumferència amb el mateix centre que l'arc.
  • Arc de mig punt amb extradós apuntat, quan les dovelles dibuixen un extradós apuntat.
  • Arc de mig punt amb extradós en escala, quan les dovelles dibuixen un extradós escalat.

Variants

[modifica]

L'arc de mig punt és un dels tipus d'arcs circulars d'un sol centre. Altres variacions són l'arc rebaixat quan dibuixa un arc menor de 180°; l'arc escarser quan és de 60°; l'arc de ferradura quan l'arc és major de 180°; i l'arc peraltat quan manté una semicircumferència però es realça amb dovelles situades sobre la línia d'arrencada.

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]

Vegeu també

[modifica]