Arelerland

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaArelerland
Arelerland (lb)
Areler Land (de)
Pays d'Arlon (fr)
Altbelgien-Süd (de)
Südostecke (de) Modifica el valor a Wikidata

EpònimArlon Modifica el valor a Wikidata
Localització
Map
 49° 40′ N, 5° 46′ E / 49.67°N,5.77°E / 49.67; 5.77
EstatBèlgica
RegióValònia
ProvínciaProvíncia de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
CapitalArlon Modifica el valor a Wikidata

bandera d'Arelerland
Arelerland

Arelerland o Pays d'Arlon és una subregió de Bèlgica, situada a la província de Luxemburg (Valònia), fronterera amb el Gran Ducat de Luxemburg. És una part de la Lorena belga on la llengua vernacla tradicional és el luxemburguès. L'areler era una forma dialectal ja morta quan el 1995 va sortir el primer diccionari del luxemburguès, ja que era una llengua oral i els parlants escrivien en alemany.

Geografia[modifica]

La regió correspon en gran manera al districte d'Arlon. Comprèn, entre altres, de nord a sud, els municipis de Martelange, Attert, Arlon, Messancy i Aubange. El territori, endemés, és regat pels rius Sûre, Rulles, Attert, Semois i Messancy.

Municipis i localitats[modifica]

Els marcadors de límits[modifica]

La frontera belga-luxemburguesa es va fixar en la conferència de Londres de 19 d'abril 1839. La part francòfona de Luxemburg i la regió d'Arlon (Arelerland) foren atribuïdes a Bèlgica.

Així, el 7 d'agost de 1843, es van instal·lar ... 507 marcadors dels quals 286 eren de ferro colat, al llarg de la frontera després del Tractat de Maastricht. A cada banda s'hi posen els escuts dels estats respectius. Molts dels marcadors són travessats per impactes de bales de la segona guerra mundial.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arelerland