Vés al contingut

Aristogíton d'Atenes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaAristogíton d'Atenes
Biografia
Naixementsegle IV aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióorador Modifica el valor a Wikidata

Aristogíton[1] (en grec antic: Ἀριστογείτων -ονος 'Aristogeíton') (segle iv aC) va ser un orador i polític atenenc adversari de Demòstenes i de Deinarc d'Atenes.

Era fill d'Escídim, que havia mort a la presó per deutes. El fill va heretar el deute i va ser empresonat per un temps. Com a orador era un demagog vehement, conegut com «el gos». Demòstenes el va acusar diverses vegades i sempre es va defensar ell mateix. Va ser portat a judici després de la batalla de Queronea per una falsa acusació. Pels discursos de Demòstenes sabem que va ser iniciat com a fetiller en els secrets dels verins i dels encantaments per una esclava de Teòrida de Lemnos, amb la que es va casar i va tenir dos fills. Demòstenes l'acusava de confeccionar sortilegis, abusar de la gent i pretendre curar l'epilèpsia. Va morir empresonat.[2][3]

Referències

[modifica]
  1. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. D'Homer al segle ii dC. Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 350. ISBN 9788441224223. 
  2. Montero, Santiago. Diccionario de adivinos, magos y astrólogos de la Antigüedad. Valladolid: Trotta, 1997, p. 77. ISBN 8481641618. 
  3. Smith, William (ed.). «2. Aristogeiton». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 31 juliol 2024].