Aristolòquia clematídia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAristolòquia clematídia
Aristolochia clematitis Modifica el valor a Wikidata

Flors de l'aristolòquia clematídia
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePiperales
FamíliaAristolochiaceae
GènereAristolochia
EspècieAristolochia clematitis Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

L'aristolòquia clematídia (Aristolochia clematitis),[1] és una planta amb flors del gènere Aristolochia dins la família de les aristoloquiàcies.[2]

Addicionalment pot rebre els noms de aristolòquia sarmentosa, clematítide, herba de les gotes i herba pudent. També s'han recollit la variant lingüística herba pudenta.[1]

Descripció[modifica]

Mates d'aristolòquia sarmentosa

És una planta herbàcia que creix normalment en mates d'una alçada de 30 a 90 cm. De vegades també creix com a planta enfiladissa, cobrint el terra o enfilant-se a una altra mata o arbust. Les arrels són, generalment, tuberoses. Les fulles tenen forma de cor.

Aquesta planta floreix al maig i al juny. Les flors, de color groc pàl·lid, són zigomorfes amb el periant reduït a una sola coberta floral en forma de tub, terminada en una llengüeta.

El fruit és una càpsula verda. A mesura que madura es va tornant més fosca, fins que pren una coloració negra. El seu diàmetre és d'1 a 2 cm i conté moltes llavors. Aquest fruit té alcaloides i essències medicinals i tòxiques, abans molt apreciades.

Tot i que són verinoses, l'eruga de la papallona de les aristolòquies (Zerynthia rumina) es menja les fulles d'aquesta planta.

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta planta és nativa de la major part d'Europa, fins al Caucas.[2]

L'aristolòquia clematídia es troba als erms, a les vores dels camins rurals, als camps abandonats i especialment a les vinyes abandonades.

Taxonomia[modifica]

Els següents noms científics són sinònims d'Aristolochia clematitis:[2]

  • Aristolochia infesta Salisb.
  • Aristolochia longa Georgi
  • Aristolochia quadriflora Gueldenst.
  • Aristolochia tenuis Houtt.

Propietats medicinals i toxicitat[modifica]

Aquesta planta es cultivava abans, car es feia servir com a planta remeiera en la medicina tradicional casolana, sobretot a la zona dels Balcans i a l'Europa oriental. Per aquesta raó, encara es troba assilvestrada en llocs fora de la seva àrea de distribució natural, com a relíquies d'antics conreus.

Tot i les seves propietats medicinals contra el reuma, l'artritis, la dismenorrea i l'esterilitat, i també com a diürètica i analgèsica, és una planta molt tòxica que pot provocar traumatismes renals severíssims. Estudis recents a Bèlgica, on es feia servir per tractar l'obesitat, han confirmat la perillositat d'aquesta planta si no s'utilitza amb molta cura.[3] Extractes d'aquesta planta també es fan servir en homeopatia.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Aristolochia clematitis». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 5 juny 2022].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Aristolochia clematitis» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 5 juny 2022].
  3. Are Aristolochia Plants Dangerous? (anglès)