Arqueta d'Hixam II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaArqueta d'Hixam II

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscofre Modifica el valor a Wikidata
Creaciósegle X
Propietat deHixam al-Muàyyad bi-L·lah Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu del Tresor de la Catedral de Girona Modifica el valor a Wikidata

L'arqueta d'Hixam II és una arqueta del segle x conservada al Museu del Tresor de la Catedral de Girona. Fou un regal del califa Al-Hakam II al seu fill Hixam II[1] probablement pel seu nomenament com a hereu al Califat de Còrdova, cap al 976.[2]

Es creu que correspon a la peça que apareix a l'inventari de 1470 del tresoreria de la Catedral, cita com a restes àrabs «dos relicaris del altar major; un d’ells ab inscripció cúfica, atanyent al califa Alhakem II Almostansir Bil-láh»,[3] que possiblement va arribar a Girona quan Còrdova fou saquejada el 1010 perquè Hixem no podia pagar als mercenaris catalans que van participar a la Fitna de l'Àndalus.[4] És realitzada en argent daurat i ornamentada amb motius vegetals amb semblança a l'art califal cordovès. Està signada, sota la tanca, per l'orfebre hebreu Judà ben Boçla.

Referències[modifica]

  1. «Arqueta d’Hixam II». Visitmuseum. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 novembre 2023].
  2. Labarta, Ana «La arqueta de Hišām:su epigrafía» (en castellà). SVMMA. Revista de cultures medievals, 6, 2015, pàg. 2. ISSN: 2014-7023.
  3. Labarta, Ana «La arqueta de Hišām:su epigrafía» (en castellà). SVMMA. Revista de cultures medievals, 6, 2015, pàg. 6. ISSN: 2014-7023.
  4. Luque, Joan Carles «El saqueig català de Còrdova». Sàpiens, 40, Febrer 2006.