Cofre

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Arqueta medieval (s. XIII)

Un cofre, també anomenat arca o bagul, és una caixa, normalment amb planta rectangular, de metall, de fusta, o altres materials, pintada o folrada en el seu interior i tancada amb pany, per a guardar-hi roba o altres objectes. Si té la tapa plana s'acostuma a anomenar arca, mentre que si té diversos vessants s'anomena cofre. Quan té la tapa arrodonida, se sol anomenar bagul.

Bagul[modifica | modifica el codi]

Un bagul o baül és una caixa relativament gran, amb la tapa lleugerament arrodonida o a vegades plana, usada tradicionalment per guardar-hi roba o altres efectes a les llars, i també per transportar aquests efectes, com a maleta de temps pretèrits. A les cases sovint es col·locaven al peu del llit, per a ús personal i com a banqueta, o també als passadissos, per a ús menys personal, com ara per desar-hi la roba de la llar. També podien aparèixer a les quadres, etc., per col·locar-hi equipatge.[1][2][3]

Arca[modifica | modifica el codi]

Una arca és una caixa relativament gran per a guardar objectes de valor. El fet de considerar-la caixa o arca depèn de l'ús que se li doni, si s'hi guarden objectes de tipus més utilitari se'n solen dir caixes. Algunes arques amb història són l'Arca de l'Aliança i l'Arca de Noè, que ja no és una arca sinó un vaixell que aparentava la forma d'una arca.

Arqueta[modifica | modifica el codi]

Una arqueta és una capsa petita i rectangular de metall, de fusta, d'ivori o un altre material, tancada amb pany, per a guardar-hi joies, documents o altres objectes de valor. Pot tenir una tapa plana o, més comunament, amb diversos vessants. Les arquetes poden estar molt elaborades i ricament ornamentades, algunes es consideren obres d'art.

Referències[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Cofre
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cofre Modifica l'enllaç a Wikidata