Article indefinit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un article indefinit és un article, la funció del qual és determinar un nom que encara no es coneix i que es presenta per primera vegada en el discurs. Pròpiament dit el determinant un només és indefinit quan es troba amb flexió de gènere plural, a saber, uns, unes, car quan està en forma singular indica una quantitat concreta, tot i que sense especificar-ne cap de particular.

Exemple:

Una vegada hi havia un rei. El rei tenia una filla. Aquesta filla es va enamorar d'un príncep.

En tots aquests casos només hi ha un de rei, de filla o de príncep (quantitat) però no especifica quin de tots els reis, filles o prínceps possibles és.

La primera vegada que apareix un concepte va amb un i la segona amb un altre determinant (un article: el, la, els, les, o un demostratiu: aquest, aquesta, aquests, aquestes).

No totes les llengües tenen articles indefinits.[1] Alguns idiomes usen el numeral amb la mateixa funció i d'altres no tenen articles.

Referències[modifica]

  1. Matthew S. Dryer. 2013. Indefinite Articles.Dins Dryer, Matthew S. & Haspelmath, Martin (eds.) WALS Online (v2020.3) [Data set]. Zenodo.https://doi.org/10.5281/zenodo.7385533