Aspiració (medicina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaAspiració
modifica
Tipusobstrucció de les vies aèries Modifica el valor a Wikidata
Especialitatmedicina d'urgències Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Causat persobredosi de barbitúrics Modifica el valor a Wikidata
Causa deasfíxia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10J69, J95.4

O29.0, O74.0
O89.0, P24
T17.3 - T17.9

W78 - W80
CIM-9668.0, 997.3
Recursos externs
DiseasesDB979
MeSHD053120 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC1720922 Modifica el valor a Wikidata
Aspiració traqueal d'un fragment de vegetal
Aspiració intraalveolar d'un fragment d'artròpode, amb presència de cèl·lules multinucleades

L'aspiració ocorre quan un aliment sòlid o líquid passa a les vies respiratòries accidentalment. També pot ocórrer quan el contingut gàstric torna a la boca (en cas de regurgitació o vòmit) i aquest queda atrapat a les vies respiratòries en respirar. A vegades es denomina broncoaspiració per indicar que el contingut ha arribat almenys a bronquis. L'aspiració també pot donar-se en persones inconscients o nadons.

És un fenomen que freqüentment ocorre en les persones amb problemes per empassar (amb disfàgia), com ocorre entre el col·lectiu ancià o amb algun problema de demència, entre altres.

Els signes d'una broncoaspiració són la tos insistent, dificultat o soroll en respirar, el canvi de veu (per dipositar un cos estrany sobre les cordes bucals). Quan és greu (en produir una insuficiència respiratòria) la pell es torna morada, i fins i tot pot provocar una pèrdua del coneixement.

Per a l'extracció del cos estrany el més indicat és practicar maniobres de primers auxilis, i per això és de gran utilitat conèixer aquesta pràctica en cas d'estar al càrrec d'una persona amb risc d'aspiració. En cas que això no sigui possible o que no doni resultat, s'ha d'acudir als serveis d'emergència o trucar a un metge ràpidament per poder seguir les instruccions que aquest ens dicti.