Assassí en sèrie

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un assassí en sèrie és una persona que mata un mínim de tres altres en moments diferents, sovint seguint un patró determinat. La figura ha esdevingut un motiu recurrent en el cinema de terror. Es diferencia de l'assassí en massa pel retard de les seves accions i del terrorista per la manca d'ideologia subjacent. Entre acció i acció porta una vida d'aparent normalitat. Aquesta tipologia d'assassins pot manifestar també una elevada heterogeneïtat pel que fa a les seves característiques, però solen compartir elements comuns. Entre ells destaquen una sèrie de característiques, les quals són compartides majoritàriament amb les persones amb psicopatia.

Característiques[modifica]

Segons Elizabeth Yardley, directora del Centre de Criminologia Aplicada de la Universitat de la ciutat de Birmingham, les cinc característiques clau dels assassins en sèrie son estar obsessionats amb el poder, ser manipuladors, egoistes, saben usar les emocions de les seves víctimes contra elles, i són actius a la comunitat i bons veïns.[1] L'assassí en sèrie acostuma a ser un home de mitjana edat amb tendència a la psicopatia, que pot haver patit abusos o una infància problemàtica i que busca la satisfacció dels seus instints de violència o poder en l'assassinat d'altres persones sense haver rebut una ofensa o buscar gratificació econòmica. Sovint estan involucrats el sadisme o l'abús sexual en les seves morts i poden tenir un discurs de justificació per als seus actes, com el de netejar el món de persones considerades indesitjables (per això les víctimes no responen a l'atzar sinó que reuneixen unes característiques comunes).

L'FBI els classifica en organitzats, desorganitzats i mixtos.[2] Els primers planegen de manera sistemàtica els seus crims i sovint hi ha un diàleg previ amb la víctima. També són els que més probablement mouran el cos de l'escena de l'assassinat i els que presenten un quocient intel·lectual superior a la mitjana. Acostumen a seguir la repercussió mediàtica de les seves accions. Els desorganitzats són els més proclius a les malalties mentals i poden anar variant el patró d'atac.

Les característiques generals que solen tenir els assassins en sèrie són:

  • Manca d'empatia

L'assassí en sèrie sol utilitzar l'assassinat com a instrument per tal d'obtenir un benefici, per motius ideològics, o amb la intenció de descarregar una frustració o fantasia concreta. No tendeixen a posar-se al lloc de la seva víctima, no senten majoritàriament cap mena d'empatia. Una gran part d'ells són classificables com psicòpates i entre les seves motivacions hi ha una visió de la realitat estranya, apartada de les ideologies hegemòniques.

  • Solen donar aparença de normalitat

En general, l'assassí en sèrie no manifesta elements estranys en el seu comportament que portin a pensar en la possibilitat que ho siguin.

  • Elecció de víctimes vulnerables

L'assassí en sèrie escull víctimes que poden ser vulnerables a la seva actuació per considerar-les més febles o que poden ser manipulades d'alguna manera per deixar-les en una situació de submissió. Això es fa per notar que es té el control en tot moment.

  • Poden ser manipuladors i seductors

Molts assassins en sèrie tenen una capacitat elevada de manipulació i seducció, utilitzant aquestes habilitats per aconseguir acostar-se a les seves víctimes amb més facilitat i sense excessiva resistència. És freqüent que estableixin relacions amb certa facilitat, si bé en general aquestes relacions són superficials.

  • Entorn d'origen aversiu

Una gran quantitat d'assassins en sèrie provenen de famílies o entorns desestructurats, amb un elevat nivell de violència. Molts d'ells han patit diversos tipus d'abús al llarg de la seva vida que dificulten l'adquisició d'empatia i de preocupació per l'entorn.[3]

Alguns assassins en sèrie cèlebres[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Assassí en sèrie
  1. Wollaston, Victoria. «How to spot a serial killer: Criminologists reveal five key traits the most notorious murderers have in common» (en anglès). Daily Mail, 21-07-2015. [Consulta: 10 novembre 2021].
  2. Vronsky, Peter (2004). Serial Killers: The Method and Madness of Monsters. Penguin Group/Berkley
  3. «El perfil psicológico del asesino, en 6 rasgos típicos» (en castellà), 22-04-2017. [Consulta: 12 desembre 2019].