Assemblea Nacional de Sèrbia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Assemblea Nacional de la República de Sèrbia
Narodna skupština Republike Srbije - Народна скупштина Републике Србије
XIV Legislatura
Tipus
TipusUnicameral
Líders
PresidentVladimir Orlić, Partit Progressista Serbi
des del dia 2 s'agost del 2022
Estructura
Membres250 Modifica el valor a Wikidata
Grups polítics
  •      AV-SNSDS (130)
  •      SPN (65)
  •      SPS (18)
  •      NADA (14)
  •      MI-GIN (13)
  •      VMSZ (6)
  •      SPP (2)
  •      SDAS (2)
Elecció
Sistema de votacióRepresentació proporcional amb llistes tancades
Última elecció17 de desembre de 2023
Lloc de reunió
Edifici de l'Assemblea Nacional Sèrbia
Lloc web
Assemblea Nacional de Sèrbia

L'Assemblea Nacional de la República de Sèrbia (en serbi: Narodna skupština Republike Srbije, en ciríl·lic: Народна скупштина Републике Србије) és el parlament unicameral de Sèrbia. El president és Vladimir Orlić del Partit Progressista Serbi des del 2 d'agost del 2022.

El parlament està compost per 250 diputats elegits per sufragi universal mitjançant eleccions legislatives en representació proporcional amb llistes tancades cada quatre anys.

L'Assemblea exerceix el poder legislatiu de Sèrbia, n'elegeix el cap del govern, modifica la Constitució, elegeix el Tribunal Suprem de Cassació i el governador del Banc Nacional de Sèrbia entre altres funcions.

Característiques[modifica]

La seu de l'Assemblea està situada a Belgrad, la capital del país, concretament a l'Edifici de l'Assemblea Nacional Sèrbia. L'edifici va ser construït l'any 1936 i ha estat la seu del Parlament de Iugoslàvia i del Parlament de Sèrbia i Montenegro. Finalment, el 2006, amb la independència de Montenegro i la nova constitució de Sèrbia, es constituí l'actual Assemblea Nacional de Sèrbia, amb seu al mateix edifici.

Almenys el 30% dels parlamentaris han de ser dones, i tots els membres de l'Assemblea gaudeixen d'immunitat parlamentària.

L'òrgan té un president, elegit entre els diputats de la pròpia càmera i un o diversos vice-presidents. El president presideix les sessions, les convoca, les clou i representa la institució en actes oficials.

Referències[modifica]

Notes[modifica]