Associació Les Dones del 36

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Associació Les Dones del 36 és una associació creada el 1997 per un grup de dones supervivents de la guerra civil espanyola, a iniciativa de Llum Ventura, aleshores consellera del districte de Ciutat Vella, per tal de recordar a les futures generacions, particularment les femenines, que els avenços polítics dels quals avui gaudeix la dona no van començar el 1975, sinó amb l'adveniment de la Segona República Espanyola el 1931. La presidenta és Trinidad Gallego Prieto i la coordinadora fou Josefina Piquet, i hi han col·laborat activament Enriqueta Gallinat i Roman i Maria Salvo Iborra.

L'associació va néixer arran del projecte presentat per un grup de vuit dones al premi Maria Aurèlia Capmany que convoca cada 8 de marçDia Internacional de la Dona– l'Ajuntament de Barcelona en memòria de l'escriptora i política catalana. L'entitat té com a objectiu oferir un homenatge a les dones oblidades per la història oficial i que durant la guerra van ser veritables heroïnes. Van guanyar el Premi d'Honor i també el de votació popular.

Aquest grup de dones, moltes de les quals sobrepassen els 90 anys, fan xerrades als instituts, a les universitats, a les associacions, als ajuntaments, als centres culturals... I han participat també en mitjans de comunicació, en llibres de testimoniatge i en documentals divulgant la història oblidada de les dones que van ser al front i a la rereguarda fent funcionar les escoles, els tallers, els hospitals i els menjadors populars. La seva finalitat és que la història real no es perdi i que els fets que van protagonitzar les dones no quedin soterrats en el silenci cruel de l'oblit. Des del gener del 2006, l'associació és sòcia fundadora de la Coordinadora per a la Memòria Històrica i Democràtica de Catalunya, i per això ha estat distingida amb la Medalla d'Honor de Barcelona.

A finals de 2006 van decidir autodissoldre l'associació a causa de l'avançada edat dels seus membres.[1] Han estat membres Carme Casas, Trinidad Gallego, Conxa Pérez, Manola Rodríguez, Maria Salvo Iborra, Emèrita Arbonès, Laia Berenguer, Josefina Piquet, Victòria Santamaria i les desaparegudes Victoria Carrasco, Rosa Cremón, Enriqueta Gallinat i Roman i Isabel Vicente.

Referències[modifica]

  1. Gayà, Catalina «Josefina Piquet : «Ja tenim prop de 80 anys. ¡És hora que parlem!»». El Periódico de Catalunya, 29 agost del 2011.