Vés al contingut

Astragalo balearici-Teucrietum mari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En fitosociologia, l'Astragalo balearici-Teucrietum mari és una associació vegetal present a Menorca i Mallorca que pertany a l'aliança Hypericion balearici. És una comunitat d'eixorba-rates que es troba en els punts més elevats de les illes, a mercè del vent i del pendent.[1]

A Mallorca trobem una variant amb Teucrium marum subs. occidentale (eixorba-rates blanc) i a Menorca[2] una altra amb Teucrium marum subs. marum (la frígola o farigola, mata no pulviniforme), que per altra banda, té el mateix nom comú que la frígola (Thymus vulgaris).

L'altra espècie característica d'aquesta comunitat és Astragalus balearicus (eixorba-rates negre).

Es troben dues variants d'aquesta associació a Menorca:

  • Subas. Ampelodesmo-juniperetosum: Abundant a Mallorca, s'ha trobat al Toro. Pocs coixinets, i abunda el càrritx. No sembla una comunitat permanent natural (producte més aviat de la desforestació antròpica).
  • Subas. launaetosum: Es troba a prop de la costa, dalt els penyals i just darrere el cinturó d'halòfits pulviniformes de Launaeetum cervicornis. És una comunitat permanent natural. Presenta les següents espècies diferencials:

Referències

[modifica]
  1. «5430 Matoll pulviformes espinosos, frigànics, endèmics de l'Euphorbio-Verbascion». Arxivat de l'original el 2016-09-19. [Consulta: 2 setembre 2016].
  2. Cartografia de la vegetació actual de Menorca 1995 Arxivat 2016-09-17 a Wayback Machine., Observatori Socioambiental de Menorca

Enllaços externs

[modifica]
  • PDF Francisco Javier Tébar Garau, Lleonard Llorens García Aportación al conocimiento de la vegetación xeroacántica de Mallorca y Menorca (Islas Baleares) Lazaroa, ISSN 0210-9778, vol. 15, 1994, págs. 183-192 (descarregable)