Atari ST

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticAtari ST

Modifica el valor a Wikidata
MarcaAtari Modifica el valor a Wikidata
FabricantAtari Corporation Modifica el valor a Wikidata
Llançamentgener de 1985
Final de vida1993
EstatDiscontinuat
Característiques
CPUMotorola 68000 a 8 MHz
Sistema operatiuAtari TOS
Memòria512 KiB — 4 MiB (màx.)
Format per
RS-232
joystick
Unitat de disquet Modifica el valor a Wikidata

L'Atari ST va ser un ordinador domèstic/personal produït per l'Atari Corporation i venut entre 1985 i l'inici de la dècada del 1990. Oficialment, ST significa «Sixteen/Thirty-two» («Setze/Trenta-dues»),[1] una referència als busos intern (32 bits) i extern (16 bits) del Motorola 68000. Va ser succeït pels models Atari TT i Falcon.

Visió de conjunt[modifica]

L'Atari ST va formar part de la generació de microordinadors de 16/32 bits basada en la UCP Motorola 68000, amb 512 KiB de memòria d'accés aleatori (o més) i unitats de disquet de 3½" per a emmagatzematge. Va ser semblant a altres màquines contemporànies que van usar el mateix microprocessador, tals com l'Apple Macintosh i el Commodore Amiga. Encara que el Macintosh hagi estat el primer ordinador àmpliament disponible a usar una interfície gràfica d'usuari (GUI), aquesta estava limitada a la pantalla monocrom d'un petit monitor encastat. Precedint el llançament comercial de l'Amiga en gairebé dos mesos,[2][3] l'Atari ST va ser el primer ordinador venut amb una GUI totalment acolorida en mapa de bits,[4] usant una versió del GEM de la Digital Research, llançada al febrer de 1985.[5] Va ser també el primer ordinador domèstic amb una interfície MIDI integrada.

El ST va ser principalment un competidor per als sistemes Apple Macintosh i Commodore Amiga. Aquesta rivalitat entre plataformes freqüentment es reflectia entre els seus usuaris i era més prominent en la «Demoscene». Encara que no posseís els coprocessadors personalitzats de l'Amiga, que col·locaven aquesta màquina a l'estat de l'art per als mercats de vídeo i jocs electrònics, el ST era generalment més barat, tenia una UCP lleugerament més ràpida i un mode d'exhibició monocrom en alta resolució que ho feien ideal per a autoedició i CAD.

Gràcies a les seves portes MIDI encastades, va obtenir èxit entre músics aficionats i professionals com seqüenciador MIDI i controlador d'instruments musicals, sent usat en presentacions per grups tals com Tangerine Dream, Fatboy Slim i 808 State.

Encara que l'Atari hagi abandonat el mercat d'ordinadors, el sistema operatiu TOS es manté viu gràcies als diversos emuladors disponibles.

Referències[modifica]

  1. «The Future of Atari Computing» (en anglès). 'STart Magazine', desembre 1989. [Consulta: 23 juny 2006].
  2. «AmigaOS». [Consulta: 22 octubre 2007].
  3. «Atari Is Shipping 520 ST Computer». Special To The New York Times. The New York Times, 10-07-1985.
  4. «GUI Timeline». Arxivat de l'original el 2012-10-30. [Consulta: 10 juliol 2009].
  5. A.N.A.L.O.G. TCS #1 001 03/20/85 DRI SHIPS GEM - net.micro.atari - Google Groups

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Atari ST