BDSM

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Collar de BDSM

BDSM és la denominació usualment emprada per a designar una sèrie de pràctiques i aficions sexuals relacionades entre ells i vinculades al que es denomina sexualitat extrema convencional.

El terme s'empra sovint, de forma equivocada, com a sinònim de sadomasoquisme. En realitat, és una sigla que descriu pràctiques de sexualitat no convencional, i que dóna nom al que avui dia és considerat com una subcultura específica. El BDSM es troba estretament associat amb la subcultura leather. L'acrònim està format per les inicials d'algunes d'aquestes pràctiques:

Generalitats[modifica]

Existeixen moltes pràctiques dins de la subcultura del BDSM, entre elles el fetitxisme dels tacons, o de la roba de cuir, així com els jocs de rol on cada part assumeix un paper dins d'una relació de poder, com ara la de mestre/ssa-alumne/a, doctor/a-pacient, dida-infant, jocs d'entrenament de mascota o animal de granja, entre molts d'altres.

Totes les activitats emmarcades en el BDSM tenen un element comú: els participants construeixen, de forma voluntària i partint d'una situació de consens, una realitat paral·lela on acompleixen amb una fantasia o anhel que, segons la pràctica que hi predomini, estarà marcada per un traspàs de poders o Erotic Power Exchange (EPE o Intercanvi Eròtic de Poder) on una part exerceix el rol dominant o actiu, i una altra el submís o passiu. Tot i que l'EPE es dóna en la majoria de relacions dins de la subcultura BDSM, no és un element sine qua non.

Algunes de les pràctiques que engloba el terme, com ara la humiliació eròtica, el dolor, submissió, entre d'altres, no es poden entendre al marge de la seva implicació en una específica forma de plaer mutu, sense la qual les citades pràctiques s'associarien amb sensacions desagradables. Durant una sessió (temps en què es practica aquest intercanvi de poder) els participants acorden determinades regles per a garantir que les pràctiques es realitzen en un entorn de consens i lliure voluntat (conegut amb les sigles SSC, és a dir Sensat ( es traudeix erròniament per Sa, directament del "sane" anglès que no vol dir això ) , Segur i Consensuat; l'aplicació de l'SSC és un tema que genera forts debats dins de la comunitat BDSM internacional). Les pràctiques BDSM es poden dur a terme tant en l'entorn públic, en clubs i locals habilitats a tal efecte, com en la intimitat de la parella. És comú que la parella o company/a de jocs no sigui la parella sentimental d'una persona així com que tampoc sigui una parella estable per a aquests intercanvis.

El 1996 amb l'aparició del IRC (IRC-Hispano) i les aplicacions per xatejar en línia, es passa d'un BDSM viscut de forma privada o en locals d'intercanvi a tenir la facilitat d'escriure's entre persones que ja poden trobar-se en locals públics per parlar sense inhibicions d'aquests temes;el primer canal que apareix es #BDSM on es comencen a fer servir nicks com MissLluna, Jukian, Erre, Rosebud, Iron, Master_L, Marzo, Rope, Smsurfer, samantha, etc.

El 1999 es va adoptar el terme dominació professional per a fer referència a les pràctiques consensuades mediades amb la retribució econòmica (sent generalment la part submisa la que paga pels "serveis" de la part dominant); aquestes pràctiques (sessions, internaments i d'altres) són considerades per part de la comunitat BDSM com a una nova forma de prostitució (anomenada FEmdom quan la part dominant és una dona i Maledom quan la part dominant és un home). Com a tals pràctiques de prostitució (presumptes pràctiques), s'anuncien en pàgines web, blogs d'Internet, revistes de contactes i similars. En la major part d'aquestes transaccions econòmiques es posa per arequisit la no existència del coit o sexe explícit per a poder accedir als serveis eròtics prestats.

Dia Internacional[modifica]

El Dia Internacional del BDSM és una iniciativa privada de diverses entitats i persones dins de la comunitat BDSM de diferents països. En aquesta jornada es pretén mostrar l'orgull de les persones que componen la comunitat, vers la seva sexualitat. Aquesta celebració té lloc el 24 de juliol.

La tria d'aquest dia va néixer com una iniciativa privada de diversos propietaris de clubs d'oci i d'altres figures destacades en la comunitat BDSM europea. En concret, va ser el 2003 a Barcelona on es va celebrar per primer cop, per l'impuls donat pel propietari del Club Social Rosas5.[1] Es va escollir el 24 de juliol per la seva similitud amb l'acrònim 24/7, que fa referència a les relacions D/s que es duen a terme 24 hores al dia, 7 dies a la setmana (pràctica que se suposa el nivell màxim d'activitat possible, per ocupació del temps total de la vida d'una persona, dins del BDSM).[2]

Si bé el seguiment d'aquesta festivitat va començar per l'Estat Espanyol, va fer el salt en poc temps a altres països castellanoparlants, i posteriorment en altres països d'Europa i Amèrica del Nord.[3] Alguns dels països que celebren aquesta diada són Alemanya, Argentina, Canadà, Espanya, Mèxic i el Regne Unit. Aquesta diada també se celebra als Països Catalans.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: BDSM
  1. «Article on se'n menciona l'origen» (en anglès). Maggie Nash. [Consulta: 20 novembre 2014].
  2. Weinberg, Thomas S. BDSM: estudios sobre la dominación y la sumisión. Barcelona: Bellaterra, 2008. 
  3. «Menció de l'expansió internacional de l'event» (en anglès). [Consulta: 20 novembre 2014].