Ball dels Valencians

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Ball dels Valencians és el nom que rebien antigament les representacions dels castellers. El cert, és que no hi ha documentació tan antiga per cap de les parts que permeti esbrinar un origen anterior de les torres humanes a una o altra zona geogràfica. Hi ha dues teories principals respecte al seu origen:

El Ball de Valencians i el Museu Casteller de Catalunya[modifica]

Derivat dels estrets vincles d'aquesta representació amb els actuals castells, el Ball de Valencians també es recull dins del discurs museogràfic del Museu Casteller de Catalunya que s'està bastint a Valls.

Es tracta d'un projecte ideat fa més de 40 anys quan el vallenc Pere Català Roca apuntà la necessitat de la seva creació. Finalment però, l'any 2015 s'inicien les obres de construcció de l'edifici que l'ha d'acollir situat al Barri Antic de Valls. L'edifici, obra de l'arquitecte català Dani Freixes Melero i la seva empresa Varis Arquitectes acollirà la museografia dissenyada per l'empresa del museògraf i escenògraf Ignasi Cristià, guanyador del concurs públic. Així mateix, l'empresa Lavinia Spurna Visual s'encarregarà dels audiovisuals del Museu.

Amb l'obertura de Món Casteller – Museu Casteller de Catalunya es donarà inici a un centre museístic i d’experiències únic al país, dedicat íntegrament i exclusivament al patrimoni immaterial dels castells.

Bibliografia[modifica]

  • Bertran, Jordi: El Ball de Valencians. De la dansa a les torres, Quaderns de la Festa Major, 12, Ajuntament de Tarragona, 1997.

Vegeu també[modifica]

  • Moixiganga per trobar més informació sobre la hipòtesi de l'origen comú.

Enllaços externs[modifica]