Banda W

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La banda W és una part de la regió de microones de l'espectre electromagnètic. El seu rang de freqüències està comprès entre 75 i 111 GHz. Es troba just a sobre de la Banda V designada pel IEEE i compresa en el rang de freqüències (50-75; GHz) i se superposa amb la "Banda M" assignada per l'OTAN i compresa en el rang de freqüències (60–100 GHz). La Banda W s'utilitza per a investigacions amb ones mil·limètriques de radar, per a aplicacions militars de seguiment i apuntament amb radars, i per a altres aplicacions no militars.

La majoria de les càmeres d'ones mil·limètriques passives que s'usen per deteccions amb armes encobertes, operen a una freqüència de 94 GHz S'usa una freqüència d'aproximadament 77 GHz per a aplicacions de radar en navegadors de bord dels vehicles. La finestra de ràdio atmosfèrica, de freqüència 94 GHz està en ús en projeccions d'imatge de radars d'ones mil·limètriques, per a aplicacions en el camp d'astronomia, defensa, i seguretat.

Hi ha una arma no gaire letal, que utilitza ones mil·limètriques de microones per escalfar una capa fina de la pell humana fins a una temperatura intolerable per tal d'allunyar la persona apuntada. Un tret de 2 segons, a una freqüència de 95 GHz, a l'angle desitjat, s'escalfaria la pell humana fins a una temperatura de 130 °F (54 °C) amb una profunditat de (0,4 mm). Als Estats Units, les forces armades i el cos dels Marines utilitzen actualment aquest tipus de sistemes actius.[1]

El segment de freqüències 71–76 GHz/81–86 GHz de la Banda W ha estat assignat per la Unió Internacional de les Telecomunicacions (UIT). Gràcies a l'increment de l'espectre radioelèctric i la congestió de l'òrbita a baixes freqüències, les assignacions per a aplicacions satèl·lit de la banda W estan creant un gran interès en operadors comercials de serveis via satèl·lit, però, encara no s'ha implementat cap projecte comercial en aquestes bandes.

Vegeu també[modifica]

Bandes de microones[modifica]

L'espectre de microones es defineix usualment com l'energia electromagnètica que va des d'aproximadament 1 GHz fins a 100 GHz de freqüència, encara que un ús més antic inclou freqüències una mica més baixes. La majoria de les aplicacions més comunes es troben dins del rang d'1 a 40 GHz. Les bandes de freqüències de microones, segons la definició de la Radio Society of Great Britain (RSGB), es mostren en el següent quadre :

banda L 1 to 2 GHz
banda S 2 to 4 GHz
banda C 4 to 8 GHz
banda X 8 to 12 GHz
banda Ku 12 to 18 GHz
banda K 18 to 26.5 GHz
banda Ka 26.5 to 40 GHz
banda Q 30 to 50 GHz
banda U 40 to 60 GHz
banda V 50 to 75 GHz
banda E 60 to 90 GHz
banda W 75 to 110 GHz
banda F 90 to 140 GHz
banda D 110 to 170 GHz

Referències[modifica]

  1. «Raytheon's Silent Guardian Millimeter wave weapon». Arxivat de l'original el 2007-01-28. [Consulta: 16 abril 2010].

Enllaços externs[modifica]