Escut de Forallac

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bandera de Forallac)
Escut oficial de Forallac

L'escut de Forallac representa els tres emblemes dels tres pobles que formen el municipi, Fonteta, Peratallada i Vulpellac, més un castell central recordant que els castells de Peralta, Peratallada i Vulpellac.

Escut heràldic[modifica]

L'escut oficial de Forallac té el següent blasonament:

« Escut caironat: de porpra, un castell d'argent obert sobremuntat d'una font d'argent i d'atzur i acostat d'una rodella d'atzur amb un lleó d'argent, a la destra, i d'un besant d'or amb un mont floronat d'atzur carregat de dos pals ondats d'argent a la sinistra. Per timbre una corona de baró.[1] »

Va ser aprovat el 21 de maig de 1998 i publicat al DOGC el 26 de juny del mateix any amb el número 2668.

L'escut de Forallac és compost, igual com el municipi mateix: els pobles de Fonteta, Peratallada i Vulpellac es van unir en aquest nou municipi l'any 1977, i amb una part de cada nom van confegir el nom artificial de Forallac. El castell central al·ludeix als castells de Peratallada i Vulpellac, i els emblemes del voltant es refereixen a cadascun dels pobles fundadors del municipi: el lleó prové de les armes dels barons de Peratallada, la font heràldica de dalt del castell és el símbol de Fonteta (és un element parlant referit al nom del poble), i el mont floronat amb les dues rieres a dins ve de les armes parlants dels Sarriera, senyors de Vulpellac.

La corona de baró és per la baronia de Cruïlles que es va unir i traslladar a la baronia de Peratallada. Com que no existeixen antecedents de l'escut d'armes dels senyors de Peratallada i es va adoptar un dels dos escuts que hi ha en el sepulcre de Gilabert de Cruïlles en l'església de Sant Esteve de Peratallada.[2]

L'ordre dels emblemes dels tres pobles no segueix l'ordre convencional d'importància històrica. Va ser alterat en la proposta municipal per seguir l'ordre de l'acrònim Forallac: el de Fonteta, amb menys història, ocupa el lloc més important a dalt del castell; el de Peratallada, el segon lloc a la destra; i el de Vulpellac, el tercer a la sinistra.[2]

Bandera de Forallac[modifica]

Infotaula de banderaBandera de Forallac
Detalls
Tipusescut d'armes Modifica el valor a Wikidata
OrigenHeràldic
Adoptat perVulpellac, Fonteta i Peratallada Modifica el valor a Wikidata
Adoptat1999

La bandera de Forallac va ser elaborada per l'heraldista Armand de Fluvià i Escorsa incorporant els quatre colors de l'escut sense cap element heràldic, ja que l'escut té més de tres símbols.

La bandera oficial té la següent descripció:

« Bandera apaïsada, de proporcions dos d'alt per tres de llarg, quadricolor horitzontal (quatre faixes), porpra, blanca, blava i groga.[3] »

Va ser aprovada el 28 d'octubre de 1999 i publicada en el DOGC el 26 de novembre del mateix any amb el número 3024.

Referències[modifica]

  1. Generalitat de Catalunya «RESOLUCIÓ de 21 de maig de 1998, per la qual es dóna conformitat a l'adopció de l'escut heràldic del municipi de Forallac.» (pdf). Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, núm. 2668, 26-06-1998 [Consulta: 7 juny 2009].
  2. 2,0 2,1 «Símbols municipals». Ajuntament de Forallac. Arxivat de l'original el 2014-01-03. [Consulta: 5 març 2014].
  3. Generalitat de Catalunya «RESOLUCIÓ de 28 d'octubre de 1999, per la qual es dóna conformitat a l'adopció de la bandera del municipi de Forallac.» (pdf). Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, núm. 3024, 26-11-1999 [Consulta: 17 juny 2010].