Baronia de la Pobla Tornesa

Infotaula de geografia físicaBaronia de la Pobla Tornesa
TipusBaronia Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRegne de València (Corona d'Aragó) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 05′ 05″ N, 0° 01′ 28″ E / 40.084635°N,0.024428°E / 40.084635; 0.024428

La Pobla Tornesa és una baronia formada al segle xvi que comprenia el Castell de Montornés (la Plana Alta), la Pobla Tornesa i Benicàssim. El 1515 La baronia fou adquirida pels Casalduc.[1]

L'origen del llinatge dels Casalduc a la Baronia data dels primers anys del segle xvi i coincideix amb el moment en què Nicolau de Casalduc, anomenat l'antic en la documentació, procedeix a la compra de les terres de la Baronia de Benicàssim i Montornès, terres que comprenien a més de la Tinença de Montornès, els llocs i castells de la Pobla i de Benicàssim i el feu de Borriol. Dita compra es feu per 80.250 sous (moneda reial de València) el 13 de març de 1515[2] Posteriorment Nicolau agregà als seus senyorius la Baronia de la Serra.

Nicolau l'antic establí un fideïcomís o vincle sobre totes les seves propietats baronials, que és l'origen de la Tinença de Montornés i del llinatge dels Casalduc com senyors de les diferents Baronies fins al segle xviii.[2] Dit fideïcomís és redactat per Nicolau el 3 de febrer de 1534 establint els béns que l'integraran i l'ordre d'herència d'aquest. Els béns inclosos en aquest foren:

  • El Lloc de la Serra, i les Baronies de la Pobla, Benicàssim, Montornés i Borriol, amb els seus vassalls, i cases i termes d'aquests.
  • Les cases grans situades en les Carrer dels Miquels de Castelló.
  • El Molí fariner d'en Algamora, amb la casa i terres adjacents, amb quatre moles corrents, els útils i aparells que hi ha.

El 1701 pertanyia a Miquela Munyós (descendent de Casalduc i Funes), baronessa de la Pobla Tornesa, de Benicàssim i de la Serra d'En Galceran. La seua filla, Isabel Casalduc (congnominada anteriorment Ferrer de Plegamans i Munyós), heretà les baronies i es casà amb Manuel Vallès i Pallarès, cavaller de Montesa.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]