Batalla de Le Mans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de Le Mans
Guerra francoprussiana
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data10 - 12 de gener de 1871
Coordenades48° 00′ N, 0° 12′ E / 48°N,0.2°E / 48; 0.2
LlocLe Mans Modifica el valor a Wikidata
EstatFrança Modifica el valor a Wikidata
Bàndols
Bandera de Prússia Prússia França. França
Forces
50.000 150.000
Baixes
3.400 25.000 morts et ferits
50.000 desertors[1]

La batalla de Le Mans de 1871, que va tenir lloc a Le Mans (França) durant la guerra francoprussiana, va ser una victòria prussiana que va acabar amb la resistència francesa a la França occidental.

Antecedents[modifica]

Després de la seva victòria a la batalla d'Orleans, el príncep Frederic Carles de Prússia va marxar amb el seu exèrcit cap a l'oest, a la ciutat de Le Mans, on el general francès Antoine Chanzy es trobava al comandament de 150.000 soldats. El gruix de l'exèrcit professional francès havia estat capturat a la Batalla de Sedan i al lloc de Metz, o es trobava assetjat al setge de París. Així, l'exèrcit de Chanzy estava compost principalment per reservistes i civils precipitadament reclutats, armats amb rifles obsolets o vells canons militars. Encara que molt superiors en nombre, els francesos no podien equiparar-se amb els experimentats soldats prussians, i Frederic Carles no va dubtar en atacar.

Desenvolupament tàctic[modifica]

L'exèrcit francès estava desmoralitzat i mal equipat, part de les seves municions estaven inservibles per la pluja i la neu, però tot i així Chanzy va disposar les seves tropes atrinxerades davant la ciutat. Els prussians van atacar el flanc esquerre francès, protegit pel riu Huisne. El flanc atacat va girar i va iniciar un contraatac que va aturar els prussians. Aquests van llançar un arriscat atac contra el flanc dret francès, desfent-lo. El general francès Jean Bernard Jauréguiberry va fracassar en el seu intent de reagrupar les tropes per organitzar el contraatac: la defensa francesa va haver de retrocedir a Le Mans.

Conseqüències[modifica]

La batalla va acabar completament amb la resistència francesa a l'oest del país. L'exèrcit prussià es trobava exhaust després de la seva campanya pel Loira i amb les seves línies d'aprovisionament amenaçades, de manera que Frederic Carles va renunciar a perseguir Chanzy. No obstant això, l'exèrcit d'aquest, després de la derrota de Le Mans, va quedar tan desmoralitzat i cansat que va deixar de ser una força efectiva, i els combats al llarg del Loira es van acabar.

Referències[modifica]

  1. Geoffrey Wawro, The Franco-Prussian War: The German Conquest of France in 1870-1871; Cambridge University Press; ISBN 978-052161743-7