Batalla de Meguidó

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Battle icon gladii.svgBatalla de Meguidó
Tuthmosis III representat a Karnak
Tuthmosis III representat a Karnak
Data maig de 1479 aC[1]
Localitat Meguidó (Israel)
Resultat Victòria egípcia
Batalla de Meguidó (Orient Proper)
Batalla de Meguidó
Batalla de Meguidó
Batalla de Meguidó
Coord.: 32° 35′ 0″ N, 35° 11′ 0″ E / 32.58333°N,35.18333°E / 32.58333; 35.18333
Bàndols
Egipte Canaan
Cadeix
Meguidó
Mitanni
Comandants en cap
Tuthmosis III Durusha, Rei de Cadeix[2]
Forces
10.000-20.000 Desconegudes,
màxim 10.000[3]
Baixes
Desconegudes 340 presoners, baixes desconegudes

La Batalla de Meguidó del segle XV aC es va lluitar entre les forces del faraó Tuthmosis III i una gran coalició de Canaan comandada pel rei de Kadesh. És la primera batalla de la qual es té constància amb detall. S'hi han proposat unes quantes dates: el 16 d'abril del 1457 aC, el 1482 aC o el maig del 1479 aC. D'aquesta batalla, els jueus derivaren el terme Harmagedon.

Antecedents[modifica]

El poder egipci estava en declivi i, després de la mort de la regent Hatxepsut, una gran coalició de Canaan comandada per Durusha, rei de Cadeix, es va revoltar al Llevant, i Tuthmosis III volia consolidar el poder i restaurar la seva autoritat a l'est, i va refer l'exèrcit egipci amb infanteria armada amb espases, destrals i escuts, mentre la noblesa muntava els carros de guerra. Els revoltats tenien un exèrcit semblant al dels egipcis.

Tuthmosis, contra l'opinió dels seus generals, va triar la ruta més recta travessant un pas estret,[1] per on els revoltats creien que no aniria, i van desplegar les seves forces per la ruta est.

La batalla[modifica]

La batalla va acabar amb victòria egípcia després del trencament de les forces cananees, que van tornar a Meguidó, cosa que va dur al setge de la ciutat. És el primer cop que es descriu l'ús de l'arc compost i el primer cop que es conten les baixes d'una guerra.

Referències[modifica]