Belga (agència)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Belga».
Infotaula d'organitzacióBelga News Agency NV
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtBelga
TipusAgència de notícies
Forma jurídicaSocietat anònima
Història
ReemplaçaAgence télégraphique belge de presse
Creació1920, Schaarbeek
FundadorPierre-Marie Olivier
Maurice Travailleur
Governança corporativa
Seu 
Gerent/directorPatrick Lacroix
Empleats ± 100 periodistes
± 35 empleats[1]

Lloc webbelga.be Modifica el valor a Wikidata
Facebook: belganewsagency Twitter (X): belganewsagency Modifica el valor a Wikidata

Belga és una agència de notícies de Bèlgica. És l'agència principal del país, des del 1948 propietat conjunta dels principals diaris i emissores, que en controlen un 80%.[2]

Estimulats pel rei Albert I, que volia una agència nacional pròpia, independent de la filial de Brussel·les de l'agència francesa Havas,[3] Pierre-Marie Olivier i Maurice Travailleur la van fundar l'1 de gener de 1921 com a Agence télégraphique belge de presse (Agència telegràfica belga de premsa), que aleshores va adquirir les activitats belgues d'Havas i Reuters.[4] Inicialment només publicava comunicats en francès. Des del 1944 va començar publicar també en neerlandès i va afegir un departament de notícies d'esport. Des del 1970 les redaccions neerlandesa (belga) i francesa van ser separades i operen dins de la mateixa organització amb gran autonomia.

Fins al 2014 l'agència estava situada a Schaarbeek, quan va transferir-se al carrer de l'Arduinkaai de Brussel·les als antics despatxos del diari De Morgen.[5]

Referències[modifica]

  1. «À propos de Belga» (en francès, neerlandès), s.d. [Consulta: 5 gener 2017].
  2. Gol, Jean. Le Monde de la presse en Belgique (en francès). Brussel·les: Centre de recherche et d'information socio-politiques, 1970, p. 79. 
  3. Association générale de la presse belge. La presse, livre commémoratif (en francès). Brussel·les: Maison de la presse, 1949, p. 112. 
  4. Frédérix, Pierre. Un siècle de chasse aux nouvelles: de l'Agence d'information Havas à l'Agence France-presse (1835-1957) (en francès). París: Flammarion, 1959. 
  5. Saerens, Zico «Belga-redactie verhuist naar oude De Morgen-locatie» (en neerlandès). deredactie.be, 05-09-2014.

Enllaços externs[modifica]