Bernabé Carrafa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBernabé Carrafa
Biografia
NaixementMadrid Modifica el valor a Wikidata
Mort27 octubre 1859 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióimpressor Modifica el valor a Wikidata

Bernabé Carrafa (Madrid, ? - Madrid, 27 d'octubre de 1859) va pertànyer a una família de comerciants, editors i enregistradors de música. Era impressor, editor i emmagatzemador de música i d'instruments.

Impressor i editor[modifica]

Establert a Madrid (c/del Príncipe, 15) entre 1831 i 1859. És molt probable que mantingué sun lligam de parentiu amb el gravador d'estampes Juan Carrafa (1787-1869), membre de la Real Academia de San Fernando.

Va ser un dels editors i comerciants de música més actius durant la primera meitat del segle xix.[1]

Entre 1830 i 1840, sol o en col·laboració d'editors com Luis Mintegui, Antonio Hermoso, Bartolomé Wirmbs o León Lodre, produí un gran nombre de col·leccions musicals, d'acord amb el gust de l'època: fragments d'òpera italiana (Donizetti, Rossini, Bellini, entre d'altres) i cançons espanyoles amb acompanyament de guitarra o piano.

Entre l'any 1842-43 va editar els suplements de música de La Iberia Musical, una de les revistes musicals espanyoles més antigues. Com era habitual entre els editors del seu temps, en les seves partitures hi solen mancar les datacions. Els seus números de planxa són fiables només en els últims anys, i no existeixen catàlegs dels seus fons editorials.[2]

Ambtot, es conserva un catàleg molt complet d'instruments en venda de 1857, en el qual s'anuncia com abastador de la Casa Reial, concessionari dels fabricants d'instruments de metall Moritz (Berlín) i agent de col·locació de músics.

El 1850-51, era a més a més, proveïdor del Teatro Real. Va traspassar el 1859, solter, i va transferi el negoci al seu pare, José Carrafa Viali, i a Catalina Gallego de Sanz i els seus fills.


Referències[modifica]

  1. GOSÁLVEZ, Carlos José. "Carrafa Carvajal, Bernabé", Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE, 1999, vol. 3.
  2. «Obres de Bernabé Carrafa a I'IFMuC».