Bernat marbrejat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBernat marbrejat
Halyomorpha halys Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHemiptera
FamíliaPentatomidae
TribuCappaeini
GènereHalyomorpha
EspècieHalyomorpha halys Modifica el valor a Wikidata
(Stål, 1855)
Nomenclatura
ProtònimPentatoma halys Modifica el valor a Wikidata

El bernat marbrejat, també anomenat bernat marbrat marró[1] (Halyomorpha halys) és una espècie d'hemípter de la família dels pentatòmids, d'origen asiàtic (natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees). És una espècie invasora als Estats Units i Europa. L'espècie va ser descrita per Carl Stål el 1855.[2] A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa l'any 2007. A Catalunya, el primer exemplar es va localitzar a la ciutat de Girona l'any 2016.[3]

Descripció[modifica]

Els adults fan 1,7 cm de llargada i d'amplada. Són de diferents matisos de marró del costat superior i inferior, amb marbrats de color gris, blanc trencat, coure i blau. Altres característiques d'aquesta espècie son bandes clares i bandes fosques a la vora exterior del ventre. Les potes són de color marró amb taques blanques o bandejades. Les glàndules pudents estan a la part inferior del tòrax, entre el primer i el segon parell de potes, i sobre la superfície dorsal de l'abdomen.[4] Es pot confondre per Rhaphigaster nebulosa.[1] En zones de clima temperat tenen una generació per any, en zones subtropicals fins a cinc o sis.[4] Si l'insecte es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor, el que va inspirar el nom anglès stink bug (xinxa pudent). No pessiga ni animals ni humans.[5] És un insecte volador que es pot disseminar juntament amb les seves plantes hostes i dispersar-se per via antròpica (transport, càrrega, productes de comerç, vehicles, etc.).[6]

Cicle vital[modifica]

Plaga i control[modifica]

H. halys és un herbívor generalista, capaç de consumir més de cent espècies diferents de plantes hostatgeres i provocar danys econòmics substancials. L'any 2010, per exemple, els danys en la cultura de pomes als Estats Units es van xifrar a 37 milions de dòlars. Afecta altres tipus de fruites, hortalisses i espècies ornamentals. Rosega fulles i fruites. Sobretot en facilitar l'entrada a fongs i altres paràsits, deteriora la qualitat i la quantitat de la fruita. Al Vèneto (Itàlia), a certes vinyes va infestar el raïm de tal manera que va caldre destruir tota la collita, atès que no hi havia cap manera d'eliminar-ne la pudor.[7] Als Estats Units, el bernat marbrat va capgirar els programes de control integrat per a múltiples espècies agrícoles. L'ús d'insecticides d'ampli espectre influeixen negativament en poblacions d'artròpodes beneficiosos i augmenten els brots de plagues secundàries.[8] Tot i que té enemics naturals a la Xina, es dubta si n'és convenient la introducció per limitar el risc de que esdevinguin un problema nou, al tractar-se d'espècies invasores. Es fan recerques sobre espècies domèstiques que podrien servir per al control biològic.[7] Actualment, a Suïssa, es protegeixen els arbres fruiters a la primavera amb xarxes fines per barrar l'accés a les xinxes quan surten dels amagatalls d'hivern, amb el desavantatge que els pol·linitzadors tampoc no poden accedir-hi.[7]

Actualment, com que encara són força rars a Catalunya, cal abordar-los principalment amb mesures de prevenció de proliferació. Per evitar que entrin a l'habitació, cal instal·lar-hi mosquiteres i tapar-ne forats exteriors amb malla. Pot ajudar capturar periòdicament els insectes: es pot fer mitjançant un aspirador i buidant-ne la bossa en un pot amb aigua[9] i sabó. No s'han d'alliberar els insectes a l'exterior. Els tractaments amb insecticides a casa no són recomanables degut a la seva inefectivitat.[5][9] També s'ha assajat el buscar-los als seus refugis hivernals fent servir gossos ensinistrats.[9] En cas d'infestació, s'aconsella informar-ne el servei de sanitat vegetal més proper.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Goula, Marta; Marcos Roca-Cusachs, Victor Osorio. Els heteròpters de Catalunya. BRAU Edicions, 2019, p. 165. ISBN 978-84-15885-78-8 [Consulta: 29 maig 2021]. 
  2. «Després de l'eruga del boix arriba la nova plaga del bernat marbrejat». Nació Garrotxa, 27-08-2018. «Aquesta xinxa pot afectar, entre d'altres, conreus com el del blat de moro.»
  3. Batlle, Eva «Alerta per una xinxa invasora que causa molèsties i fa danys en jardins i conreus». Diari de Girona, 01-09-2018. «L'insecte busca refugi a partir de setembre i pot entrar a les cases i molestar per la forta olor que desprèn.»
  4. 4,0 4,1 Jacobs, Steven B. «Entomological Notes: Brown Marmorated Stink Bug» (PDF) (en anglès). Pennsylvania State University Department of Agriculture, maig 2009. Arxivat de l'original el 2011-10-07. [Consulta: 14 octubre 2018].
  5. 5,0 5,1 5,2 IRTA, 2018 (1), p. 2.
  6. IRTA, 2018 (2), p. 2.
  7. 7,0 7,1 7,2 Oppligger, Matthias «Er mieft, frisst unser Obst und es gibt immer mehr davon: Der Stinkkäfer erobert Europa» (en alemany). TagesWoche, 05-04-2018.
  8. Rice et alii, 2014, p. A1.
  9. 9,0 9,1 9,2 «Acció Climàtica engega un pla pilot per detectar els refugis hivernals del bernat marbrejat amb gossos ensinistrats». [Consulta: 6 desembre 2023].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bernat marbrejat