Biblioteca Nacional Vernadsky d'Ucraïna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBiblioteca Nacional Vernadsky d'Ucraïna
(uk) Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
(uk) Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbiblioteca nacional
editor en accés obert
biblioteca de dipòsits de les Nacions Unides
edifici Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballarxivística, bibliografia, biblioteconomia, avaluació de fonts d'informació, documentació, tecnologia de la informació, Bibliologia i ciències de la comunicació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2 agost 1918
Activitat
Membre deConferència de Bibliotecaris Nacionals Europeus
Assemblea de biblioteques d'Euràsia Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webnbuv.gov.ua Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Biblioteca Nacional Vernadsky d'Ucraïna, VNLU (ucraïnès: Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського) és la principal biblioteca universitària i principal centre d'informació científica a Ucraïna, una de les biblioteques nacionals més grans del món. El seu edifici principal es troba a la capital del país, Kíev, al barri de Demiivka.

La biblioteca conté uns 15 milions d'items. La biblioteca té la col·lecció més completa d'escriptura eslava, arxius de científics i persones del món de la cultura destacades. Els fons inclouen la col·lecció dels presidents d'Ucraïna, còpies d'arxiu de documents impresos ucraïnesos de 1917 i els arxius de l'Acadèmia Nacional de Ciències d'Ucraïna.

Història[modifica]

Edifici principal de la biblioteca del 1930 al 1989, situat a prop de la Universitat de Kíev, al centre de la ciutat

La Biblioteca Nacional Vernadsky d'Ucraïna va ser establerta el 2 d'agost de 1918 per Hetman Pavlo Skoropadskyi com a "Biblioteca Nacional de l'Estat d'Ucraïna" (Natsionalna biblioteka Ukrayinskoyi Derzhavy). El 23 d'agost de 1918 es va establir el Comitè Provisional de creació de la Biblioteca Nacional; estava encapçalat per Vladimir Vernadsky.

L'agost de 1941 la biblioteca va ser evacuada a Ufa, la capital del Bashkortostan, on es trobava a l'institut pedagògic estatal. El maig de 1944 la biblioteca va tornar a Kíev.

L'edifici actual es va construir entre 1975 i 1989. Té 27 plantes i una superfície de 35.700 m 2. El seu sostre arriba als 76,7 m.[1] No va ser fins al 1996 que la biblioteca va rebre la seva designació de Biblioteca Nacional amb el seu nom actual de Biblioteca Nacional Vernadsky.[2]

Des de 1918, la Biblioteca Nacional Vernadsky ha patit nombrosos canvis de nom.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Vernadsky National Library, Kyiv». SkyscraperPage.com. [Consulta: 7 març 2022].
  2. doi:10.1081/E-ELIS4