Bilimbi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBilimbi
Averrhoa bilimbi Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font debilimbi Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreOxalidales
FamíliaOxalidaceae
GènereAverrhoa
EspècieAverrhoa bilimbi Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El bilimbi (Averrhoa bilimbi) és un arbre que pertany al gènere Averrhoa de la família Oxalidaceae. Sembla que és originari de les Moluques, es conrea o es troba en estat semi-silvestre al llarg d'Indonèsia, les Filipines, Sri Lanka, Bangladesh i Birmània. És habitual trobar-lo en altres països del sud-est asiàtic i a l'Índia, on es troba al jardins i en estat silvestre a les regions càlides del país. Fora d'Àsia, es conrea a Zanzíbar i Jamaica, on fou introduït el 1793 des de l'illa de Timor, i des d'on es va escampar per Amèrica Central i Amèrica del Sud. També va ser introduït a Queensland (Austràlia) a finals del segle xix.

Morfologia[modifica]

Fruits penjant de l'arbre.

Es tracta d'un arbre essencialment tropical, menys resistent al fred que el caramboler, creix millor en sòls rics i ben drenats. Prefereix una pluja regular al llarg de l'any però amb 2 ó 3 mesos secs, per això no es troba a la part més humida de Malàisia.

És un arbre que viu molts anys, arriba a fer entre 5 i 10 m d'altura, el seu tronc és curt i aviat es ramifica. Les seves fulles fan entre 30 i 60 cm de llarg, són alternes, imparipinnades amb un nombre de folíols que va d'11 a 37 i de forma ovada o oblonga.

Les flors apareixen en una panícula que surt directament del tronc i de les branques més antigues i robustes, són petites, fragants, amb cinc pètals. Són normalment de color porpra.

El fruit és de 4 a 10cm de llarg, pot ser el·lipsoïdal, ovoide o gairebé cilíndric i amb cinc cares, com el fruit del caramboler, però molt poc marcades. És de color verd clar brillant, lleugerament translúcid, i esdevé groguenc a la maduresa quan es torna tou. La pell del fruit és molt prima i la polpa, molt àcida, conté 6 o 7 llavors petites en forma de disc aplanat.

Gastronomia[modifica]

Cogombre de les Índies

El fruit és sovint anomenat cogombre de les Índies o cogombret àcid perquè té la forma i les dimensions d'un cogombret. S'utilitza cru, cuinat o confitat.[1]

El fruit del bilimbi es pot fer servir per fer suc, acompanyar plats o com a condiment. A les Filipines és costum menjar-lo cru amb sal. S'utilitza com a ingredient a la cuina de molts països de l'Àsia tropical on es fa servir per condimentar plats com el curri o el sinigang. El sabor intensament àcid que dona fa que de vegades sigui un substitut de la polpa de tamarinde.

A Costa Rica el fruit del bilimbi guisat es menja amb arròs i mongetes. A la cuina d'Aceh es fa servir fresc i també sec (asam sunti).[2]

Referències[modifica]