Billar americà

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esportBillar americà
Niels Feijen NL.JPG
Tipus billar
Modifica les dades a Wikidata

El billar americà és un format de billar, practicat sobre una taula rectangular de fusta, entapissada de verd, de 2,54 m sobre 1,27 m (internacionalment dit 9ft), consistent a moure diverses boles de vori, que el jugador impulsa mitjançant un tac, per introduir-les a l'interior de la taula a través dels orificis de reglament.

Bolles de billar americà

És utilitzat amb 16 boles:

 • una de blanca dita bola de xoc, bola de tir, o simplement blanca;
 • 15 boles numerades d'1 a 15:
  • les boles 1 a 7 són acolorides completament (i són anomenades «baixes» de manera comuna, «plenes» o «petites»),
  • la bola 8 és acolorida completament en negre,
  • les boles 9 a 15 presenten només una petita banda de color (anomenades «altes», «obstaculitzades», «envoltades», «grosses», «estriades» o «ratllades»).

Existeix diversos jocs diferents, que obeeixen tots en certes regles comunes al billar americà.

Regles comunes[modifica]

Al començament de la part, la bola blanca és col·locada en el quart superior de la taula (al grat del jugador que té la mà), i les boles restants són disposades en paquet (rombe o triangle), la bola de cap sent col·locada sobre la mira inferior (veure billar).

El primer jugador que juga trencament el paquet.

A cada cop (exceptuat en el trencament), el jugador ha d'anunciar la bola que vol recollir, i on. Si aconsegueix introduir-la al forat anunciat, torna a tirar. Si un jugador no vol anunciar res, diu safe. Encara que succeeixi, no jugarà llavors el cop següent (excepte si l'adversari comet una falta).

Faltes

 • Després d'una falta, l'adversari pren la mà, i té el que es diu de manera comuna una bola a mà, és a dir que té el dret col·locar la bola blanca on el desitja sobre la superfície del billar (exceptuat al contacte d'una altra bola).
 • Cas de faltes
 1. La bola blanca ha de tocar almenys una altra bola.
 2. Després d'aquest primer impacte amb la blanca, almenys una bola deu tocar una banda (excepte si una bola és entrada).
 3. La bola anunciada pel jugador entra en un forat diferent d'aquell anunciat.
 4. La bola blanca és entrada.
 5. Una bola és expulsada de la taula.
 6. Un jugador toca una bola amb altra cosa que el procediment de la seva cua (veure billar), o toca una bola mentre que no és el seu torn de jugar. En aquest cas, correspon a l'adversari escollir si la taula és posada en l'estat precedent la falta o no.
 7. Doble contacte : un jugador colpeix dues vegades la bola blanca. Això arriba sovint quan aquesta última és molt prop de la bola a què s'apunta.
 8. Un jugador juga sense que el seu cos estigui en contacte amb el sòl.

Cas particulars

 • Si, mentre que un jugador ha de jugar, la bola blanca està en contacte amb una altra bola, i aquesta última és una bola executable pel jugador (és una d'aquelles a les quals ha d'apuntar), una regla particular s'aplica: el jugador no té el dret de fer moure's aquesta bola quan colpeix la blanca (allò és considerat com un doble contacte), però en contrapartida aquest contacte és considerat com el primer impacte del jugador. No té del qual no necessitat de tocar una altra bola i pot llavors apuntar a una bola que no tenia el dret jugar altrament. Això no el dispensa no obstant això de tocar una banda.
 • Si un jugador comet tres faltes seguides, perd la part.

El joc de la 8[modifica]

És aquest joc que la majoria dels aficionats practiquen. Juga amb les 16 boles i les regles són bastant similars d'aquelles del pool.

Objectiu: cada jugador es veu atribuir un grup de set boles (sigui els números 1 a 7 o «plenes», sigui 9 a 15 o «envoltades»). El vencedor és el primer a embutxacar-se totes les boles del seu grup, continu de la número 8 (negra).

Regles

 • Paquet: el paquet es presenta sota la forma d'un triangle de 15 boles. La negra és col·locada en el centre d'aquest triangle i les dues boles de les extremitats dreta i esquerra han de pertànyer a grups diferents.
 • Trencament
 1. En el trencament, el jugador no té el dret d'anunciar una bola a embutxacar-se. No obstant això, si se n'embutxaca una o alguns, guarda la mà.
 2. El trencament és vàlid si almenys quatre boles (diferents de la blanca) toquen una banda o almenys una bola és embutxacada. Si no, el trencament s'ha de refer pel mateix jugador. Si aquest fracassa tres vegades continuadament el seu trencament, perd la part.
 • Tria del grup: el primer jugador que s'embutxaca una bola havent-ho anunciat i sense cometre de falta s'és vist atribuir el grup d'aquesta bola. El seu adversari es veu atribuir l'altre grup.
 • Cas de falta: si no es toca una bola de seva sèrie en primer.
 • Bola negra
 1. La part és perduda si la bola negra entra abans que el jugador no hagi entrat totes les boles de la seva sèrie (aquesta regla no és vàlida en el moment del trencament).
 2. Si la negra és embutxacada en el trencament, la part és tocada.
 3. Si la negra és embutxacada i que una falta és comesa en el moment del mateix tir, el jugador perd el torn.
 • Si, en el moment del seu torn, un jugador no pot tocar cap de les boles a què ha d'apuntar en menys de 5 bandes, la part és tocada (cas molt rar).

El 14/1 (continu)[modifica]

Objectiu: atènyer un nombre de punts determinat amb antelació, la distance, o pegar à défaut el resultat del seu adversari al final del màxim de vegades autoritzades.

Regles

 1. Les 15 boles són utilitzades.
 2. Cada bola té el mateix valor, sigui 1 punt.
 3. Un es pot embutxacar qualsevol bola, a condició d'anunciar-ho, així com la butxaca (el forat), i allò fins i tot en el trencament; tota bola recollida a més en el moment d'un cop vàlid comptabilitza un altre punt. Si la bola anunciada tomba en una altra esbossa que previst, o si d'altre boles han entrat però no aquella anunciada, no hi ha falta, però les boles en qüestió deuen ser retornades al joc.
 4. A cada empochage un punt és guanyat, i el jugador continua tant com s'embutxaca les boles anunciades i no cometi falta.
 5. La part desenrotlla sobre una distància predefinida.
 6. Quan no queda més que una bola numerada sobre la catifa i l'avança no és sempre atesa, les 14 altres són reposades en triangle en el seu punt de sortida.
 7. Hi ha falta si la blanca és embutxacada, si una bola és expulsada o si cap banda no és tocada després de l'impacte. En el trencament, la blanca i dues altres boles han de tocar les bandes perquè el cop sigui vàlid. Una falta fa perdre un punt, una falta en el trencament dos punts. Tota bola embutxacada durant el tir on la falta a estiu comesa no porta punt i és reposada sobre la catifa. Quan un jugador comet tres faltes consecutives, és penalitzat de 15 punts i les boles són posades en posició de sortida, l'adversari beneficiant-se llavors de la tria de trencar-se o no.

Desenvolupament del joc: com és obligatori anunciar les boles fins i tot en el trencament, una part de 14/1 comença tradicionalment per un cop de defensa similar al del snooker: la blanca és enviada xocar la punta dreta o esquerra del triangle, alliberant així al mínim les boles, després tocarà dos (sovint tres) bandes i torna cap al seu punt de sortida, al més prop de l'embena de l'alçària per no deixar cop fàcil a l'adversari. Quan no queda més que una bola sobre la taula, aquesta i la blanca es queden a la seva plaça (excepte cas especial). Les 14 altres boles són reposades en triangle, la bola de cap mancat. El jugador ha d'intentar llavors embutxacar-se la bola lliure tot enviant la blanca en el triangle per alliberar les boles i continuar sobre la seva embranzida, o efectuar un cop de defensa.

El joc de la 9[modifica]

Les 8 boles plenes més la 9 són disposades en rombe, l'1 al capdavant i la 9 al mig. L'objectiu del joc és d'embutxacar-se les boles en l'ordre creixent (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i finalment la 9). Tant com un jugador s'embutxaca una bola, continua jugant.

El guanyador és simplement el que s'embutxaca la 9. La regla principal diu que cal tocar en principi la bola sobre la catifa de la qual el número és més feble (el que explica l'1 al capdavant en el moment del trencament), però qualsevol bola embutxacada dóna el dret de reinterpretar.

Exemple: la bola més baixa sobre la catifa és la 3, el jugador toca la 3, que ella fins i tot toca la 6 que entra, aquest mateix jugador reinterpreta i apunta llavors de nou la 3.

Sobre aquest principi, si el jugador s'embutxaca la 9 des del cop de trencament, guanya de manera instantània la part i les boles són reposades en rombe. El guanyador de la part precedent trenca per a la següent.

Entre els cèlebres jugadors, es pot citar Earl Strickland, Efren Reyes, Mika Immonen, Fransisco Bustamente, Nick Varner, Michael Sigel, Steve Mizerak.

Les retransmissions televisades d'aquest joc són rarissimes, també, per veure els millors jugadors del món a l'obra, lloc web www.accu-stats.com és un dels als quals més se subministri en matèria de cassets VHS i de DVD.

La 9 continua[modifica]

Aquesta variant del joc de la 9 dóna més emoció en el joc i recompensa més la regularitat si s'escau. En efecte, aquest joc es compta en punts (50 o 100 generalment) i juga en mànecs (una màniga s'acaba quan la bola 9 és embutxacada en les bones condicions). Com en la regla de la 9, cal sempre tocar en primer la bola més petita sobre la taula. De més, el fet d'embutxacar-se la bola 9 amb el més petit valor sobre la taula atorga una prima conseqüent en total dels punts.

Així, respectant aquesta regla, els punts es calculen de la manera següent.

Els cops guanyadors:

 • esbossa directa = 1 pt (toca la bola de la qual el valor és el més baix i se l'embutxaca en el mateix cop) ;
 • butxaca amb toc = 2 pts (s'embutxaca una bola de qualsevol valor tret de la 9, després d'haver tocat la bola de la qual el valor és el més baix);
 • la 9 embutxacada en les bones condicions = ***spécial*** (la màniga es para i el jugador que s'ha embutxacat la 9, comença la màniga següent) ;
 • la 9 embutxacada per la :
 1. = 20 pts,
 2. = 16 pts,
 3. = 14 pts,
 4. = 12 pts,
 5. = 10 pts,
 6. = 8 pts,
 7. = 6 pts,
 8. = 2 pts.

Faltes (tota falta comesa el fa passar el seu torn a l'adversari):

 • cap bola tocada = -1 pt;
 • la bola tocada en primer no és la més baixa = -1 pt;
 • embutxacar-se una bola en les males condicions = -1 pt (i es reposa la bola sobre la taula a nivell del rombe);
 • bola blanca embutxacada = -2 pts;
 • sortida de taula (bola blanca) = -2 pts ;
 • 3 faltes consecutives = 10 pts per als adversaris (la màniga es para i el jugador, que segueix el que ha fet les 3 faltes, comença la màniga següent).

Atenció! Els punts s'acaparen en un mateix cop i és impossible tenir un resultat negatiu.

Exemples

 • Toca la 3 (és la més baixa sobre la taula) i s'embutxaca la 3 i la 7 (esbossa directa + butxaca amb toc = 1 + 2 = 3 pts).
 • Toca la 6 (però no és la més baixa) i s'embutxaca la bola blanca igualment (-1 i -2 → -3 pts).
 • Toca la 3 (és la més baixa sobre la taula) i s'embutxaca la 3 i la bola blanca igualment (1 - 2 → -1 pt).
 • Perd 2 pts en un cop mentre que el seu resultat és d'1. Per tant aquest cau a 0.

El vencedor de la part és el jugador que, al final d'una màniga (després que la 9 és embutxacada), té 50 (o 100) o més (amb el major total enfront dels seus adversaris). En cas d'igualtat, és el que té més de mànec guanyadores al seu actius.

Observació: si la dificultat és invencible per a certs jugadors, pot parar la part en un cert nombre de mànigues predefinides. I el que té el major total de punts guanya.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Billar americà Modifica l'enllaç a Wikidata