Biopace

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Conjunt Biopace

BioPace és una marca comercial d'un tipus de "plat ovoide" de bicicleta que evita la Zona morta dels pedals, fabricat per Shimano 1983-1993[1]

El disseny (plat oval) va ser pensat per ajudar a superar la "zona morta", on el pedals són verticals o inferior del seu recorregut) i els pilots tenen pocs avantatges mecànics.[2] Quan les bieles estan verticals, la força que aplica el ciclista és gairebé paral·lela als pedals, quan l'ideal seria que fos perpendicular a les bieles (com passa quan estan horitzontals). A més de ser poc eficient els genolls pateixen molt més.

Logo de Biopace sobre el plat

Desavantatges afegits:

  • En terreny pla no és molt problemàtic. Ho és sobretot en pujades on es pedaleja amb poca cadència i amb molta esforç.
  • Les variacions de Parell al llarg del pedaleig fa que les suspensions es bambolegin més i es perdi eficàcia.
  • Aquesta variació fan més fàcil produir pèrdues de tracció.
  • Dificulta el pas per zones trialeres (Amb molts sots pronunciats i pedres). En superar un obstacle se sol posar el pedal a la part superior per tenir el màxim recorregut abans de la següent pedalada i la major altura lliure sota del pedaler durant el recorregut. En aquesta posició s'aprofita malament la força i el ciclista s'embarassa. A més si la roda derrapa el pedal passarà a una posició més eficient per aplicar la força i derrapatge s'agreugés i no acabés fins que s'acabi la pedalada, gairebé sense fer un treball útil.

Altres sistemes per eliminar la zona morta[modifica]

A part de la solució de plat ovoide del Biopace els altres sistemes per atenuar o eliminar la zona morta són:

  • Sistema de plat ovoide de Q-Rings
  • Sistema de bieles Rotor
  • Bicicleta de transmissió hidràulica es pot utilitzar un èmbol en comptes d'un bomba rotatòria. Igual que un pedal de fre o una xeringa produeix un força homogènia al llarg del seu recorregut, aquest sistema produiria un parell més constant.
  • Un sistema de cremallera i pinyó.[3]
  • La bicicletes sense pinyó lliure ajuda amb la seva pròpia inèrcia a moure els peus del ciclista en els punts alts i baixos del pedaleig.

Referències[modifica]

  1. Tony Hadland. The spaceframe Moultons. LIT Verlag Münster, 30 November 1994, p. 163–. ISBN 9780950743165 [Consulta: 30 abril 2011]. 
  2. Sheldon Brown: bioritmes. 
  3. Bicicleta amb pedals de moviment rectilini[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]