Bitllet

De Viquipèdia
Antic bitllet de tramvia francès

Un bitllet és un contracte econòmic que es fa entre dues parts on una és l'usuari i l'altre és el grup, persona o institució que es compromet a satisfer la demanda que contrau amb l'usuari que compra el bitllet.

El bitllet sol estar fet de paper o de cartró i és d'unes dimensions reduïdes per tal de donar facilitats per al seu ús, en un viatge o un espectacle, o bé per al seu intercanvi a l'hora d'adquirir-lo o bescanviar-lo per un producte contractat.

Un bitllet té un preu que aquell que vol contractar el servei o producte ha de pagar per tal d'accedir-hi. A més, els bitllets tenen una regulació que afecta a ambdues parts que contrauen aquest contracte, amb el compromís de respectar i complir les normes que cada part exigeix a l'altra.

Els bitllets generalment donen dret a entrar a un recinte, a seure en un lloc (són anomenats també entrades o tiquets), o a fer un viatge tant en transport privat (bitllets o passatges d'avió, de vaixell...) com en transport públic (autobús, tren...). També poden servir per acreditar la participació d'una persona en un esdeveniment, com ara un sorteig o rifa (bitllets de loteria).

Paper moneda[modifica]

Article principal: Bitllet de banc

Un cas especial de bitllets són els emesos per un banc central, que representen una certa quantitat de diners que cal pagar-li al portador a la vista d'aquest títol monetari. Aquests bitllets de banc són coneguts també com a paper moneda.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bitllet