Black house

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una black house restaurada a un museu de Trotternishin (Skye)
El Museu Blackhouse, a Arnol

Una black house (en gaèlic escocès, t(a)igh-dubh;[1] en gaèlic irlandès, tí dubh) és un tipus de casa tradicional de Terres altes d'Escòcia, les Hèbrides i Irlanda.

Etimologia[modifica]

L'origen del nom «black house» (literalment en català, «casa negra») és controvertit. El mot podria tenir menys de 150 anys i poder haver estat sinònim d'«inferior». A Lewis, en particular, podria haver estat utilitzat per distingir les velles blackhouses d'algunes de les noves cases blanques (en gaèlic escocès, taigh-geal; en gaèlic irlandès, tí geal, tí bán), amb parets de pedra seguint l'estil escocès harl.[2] També pot haver certa confusió pel que fa a la semblança fonètica entre el «dubh», que significa «negre» i «tughadh», que vol dir «coberta de palla».[3]

Descripció[modifica]

Els edificis van ser construïts generalment amb doble paret de pedra seca amb terra i un sostre cobert de palla de pastura amb palla de cereals o canyes. El sòl era principalment enllosat, o amb terra i hi havia una llar central per al foc. No hi havia cap xemeneia per on sortís el fum, sinó que s'obria pas a través del sostre.

Les blackhouses va ser utilitzat per allotjar tant el bestiar com les persones, de manera que la gent vivia en un extrem i els animals vivien en l'altre amb una separació entre ells.

Les cases escoceses es van construir més altes que amples, però, en alguns casos eren petites i amples.

Referències[modifica]

  1. Coimhead air an Taigh-Dubh ann an Àrnol (en gaèlic escocès). Doncaster: Museum nan Eilean/Historic Scotland, 1994. ISBN 0-86384-282-8. 
  2. Fenton, Alexander. The island blackhouse and a guide to the blackhouse, no. 42 Arnol (en anglès). H.M. Stationery Off., 1978. 
  3. Sinclair, C. The Thatched houses of the old highlands. Edimburg: Oliver and Boyd Ltd, 1953. 

Enllaços externs[modifica]