Blasisaurus canudoi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBlasisaurus canudoi
Blasisaurus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreOrnithischia
FamíliaHadrosauridae
GènereBlasisaurus Modifica el valor a Wikidata

Blasisaurus canudoi ("Hadrosaure de Blasi-1 de José Ignacio Canudo") és una espècie coneguda del gènere extint Blasisaurus, un dinosaure ornitòpode hadrosàurid, que va viure a la fi del període Cretàcic, fa aproximadament 66 milions d'anys, durant el Maastrichtià superior, en el que és avui el Pirineu català.

Descobriment i investigació[modifica]

La espècie tipus és Blasisaurus canudoi, descrita el 2010, basant-se en unes restes cranials desarticulades, per Penélope Cruzado-Caballero, Xabier Pereda Suberbiola i José Ignacio Ruiz-Omeñaca, un grup d'investigadors d'Espanya. Es va denominar així per haver estat descoberta al jaciment denominat Blasi-1 i en homenatge al paleontòleg aragonès José Ignacio Canudo. Les restes van ser trobades des de 1997 a la part superior de la Formació Arén, Arén, província d'Osca, Espanya. En aquesta zona, a Blasi-3, es va trobar l'hadrosàurid Arenysaurus ardevoli.

El nom genèric es refereix al lloc Blasi 1 on es va trobar el fòssil. El nom específic honra el paleontòleg José Ignacio Canudo. El holotip, MPZ99/667, es troba a Osca. Es va trobar en una capa de la Formació Arén que data del Maastrichtià superior, fa uns 66 milions d'anys. Consisteix en un crani amb les mandíbules inferiors fragmentàries.[1]

Més restes de Blasisaurus sp. posteriorment van ser trobats i descrits a Vilamitjana; on es va realitzar una troballa d'un nou i important jaciment paleontològic d'ossos de dinosaure nomenat: Les Serretes. En aquest jaciment cal destacar el dentari de hadrosaure major de Catalunya i segon major d'Espanya, i un parell de dents de dinosaure carnívor teròpode pertanyents a noves espècies.[2][3]

Aquest dentari d'hadrosaure identificat com Blasisaurus sp. es pot veure a l'Museu de la Conca d'ellà a Isona

Referències[modifica]

  1. Cruzado-Caballero, Penélope; Xabier Pereda-Suberbiola; José Ignacio Ruiz-Omeñaca (2010). «Blasisaurus canudoi gen. et sp. nov., a new lambeosaurine dinosaur (Hadrosauridae) from the Latest Cretaceous of Arén (Huesca, Spain)». Canadian Journal of Earth Sciences 47 (12): 1507-1517. doi:10.1139/E10-081.
  2. Fuentes Buxó, R. 2012. Anàlisi de restes paleontològiques del Maastrichtià superior (Cretaci superior) procedents d'un nou jaciment situat a Les Serretes (Vilamitjana, Conca de Tremp, Espanya). Treball fi de Màster de Paleontologia (UAB-UB-ICP). 129 pp.
  3. Fuentes-Buxó, R. & Dalla Vecchia, F.M. 2014. Pyrenees, Spain).] In: Paleontologia i Evolució. Reconstructing the Terrestrial end-cretaceous paleoenvironments in Europe. pp 70., 2014.