Blastòmer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaBlastòmer
Identificadors
MeSHD001757 Modifica el valor a Wikidata
TEE7.0.1.2.0.0.2
FMAModifica el valor a Wikidata 72551 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
EB Onlinescience/blastomere Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica
Diagrama d'un blastocist, amb la seva membrana (trofoblast), la seva cavitat (blastocel), la massa cel·lular interna (embrioblast); en relació a l'endometri.

Els blastòmers són un tipus de cèl·lules embrionàries animals indiferenciades resultants de la segmentació del zigot després de la fecundació. Aquestes cèl·lules tenen totipotencialitat.

En els humans, els blastòmers són produïts després de la fecundació i es divideixen per mitosi. Dos dies després de la fecundació hi ha 4 blastòmers, i entre 7 i 8 al tercer día.

Quan l'ou fecundat té més de 32 blastòmers s'anomena mòrula.[1] Posteriorment es produeix la blastulació, que representa l'inici de la diferenciació cel·lular de tal manera que un grup de blastòmers se situen formant un embolcall extern denominat trofoblast, que posteriorment donarà origen a la placenta, mentre que altres s'agrupen constituint la massa cel·lular interna o embrioblast que donarà origen a l'embrió.

Estructura d'un Blastocist.

Referències[modifica]

  1. Instituto Químico Biológico. «Desarrollo embrionario precoz. Implantación y placentación» (en castellà). Ginecología y Obstericia. [Consulta: 7 gener 2007].

Bibliografia[modifica]

  • "Blastomere." Stedman's Medical Dictionary, 27th ed. (2000). ISBN 0-683-40007-X
  • Moore, Keith L. and T.V.N. Persaud. The Developing Human: Clinically Oriented Embryology, 7th ed. (2003). ISBN 0-7216-9412-8

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Blastòmer