Bobina de Rogowski

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Bobina de Rogowski.

La bobina de Rogowski, que rep el nom del seu inventor Walter Rogowski, és un dispositiu electrònic, que es fa servir com transductor per a mesurar el corrent altern (AC) o impulsos ràpids de corrent elèctric.

Una bobina de Rogowski és un toroide de filferro que es fa servir per mesurar el corrent altern 'i(t)' a través d'un cable encerclat pel toroide. La imatge de dalt mostra una bobina encerclant un cable que transporta corrent, amb les seves terminals de sortida 'v(t)' connectades a un circuit integrador, per tal d'obtenir un voltatge 'Vout(t)' proporcional a 'i(t)'.

La bobina de Rogowsky consta, doncs, d'una bobina de cable en forma d'hèlix, al voltant d'una circumferència, formant un toroide, però amb un nucli d'aire (no pas metàl·lic com en altres bobines), i les dues terminals estan properes una respecte a l'altra. Quan hi ha un corrent elèctric, la bobina es tanca al voltant del cable conductor que transporta el corrent que es vol mesurar. La sortida obtinguda en la bobina de Rogowski normalment es connecta a un dispositiu integrador per obtenir el senyal proporcional al corrent elèctric.

Un avantatge de la bobina de Rogowski respecte altres tipus de transformadors de corrent és que permet mesurar un cable conductor sense pertorbar-lo i per tenir un nucli d'aire permet tenir una baixa inductància i resposta a corrents de ràpida variació. Una bobina de Rogowski també presenta alta immunitat a la interferència electromagnètica.

Dispositius similars[modifica]

Arthur Prince Chattock de la Universitat de Bristol va descriure l'any 1887 un dispositiu similar al de la bobina de Rogowsky.[1] Chattock el va fer servir per mesurar el camp magnètic més que no pas els corrents elèctrics. La descripció definitiva de la bobina de Rogowsky la van donar Walter Rogowski i W. Steinhaus el 1912.[2]

Més recentment, s'han desenvolupat sensors de baix cost que es basen en el principi d'una bobina de Rogowski.[3] Aquests sensors mesuren la taxa de canvi de corrent amb la diferència, sobre la bobina de Rogowski, que la bobina és plana i no pas toroidal i es fa servir un circuit imprès per aconseguir la precisió necessària en el mesurament. coil, measuring the rate of change of current using a transformer with no magnetic core.

Referències[modifica]

  1. "On a magnetic potentiometer", Philosophical Magazine and Journal of Science, vol. XXIV, no. 5th Series, pp. 94–96, Jul-Dec 1887
  2. Walter Rogowski and W. Steinhaus in "Die Messung der magnetischen Spannung", Archiv für Elektrotechnik, 1912, 1, Pt.4, pp. 141–150.
  3. Patent for a planar Rogowski current sensor Bobina de Rogowski a l'USPTO (anglès), granted 2 Jul 2002.

Vegeu també[modifica]