Boerenpartij

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBoerenpartij
Dades
Nom curtBP Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaconservadorisme
liberalisme
monarquisme Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticadreta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1959
FundadorHendrik Koekoek Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1981 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Cambra de Representants dels Països Baixos (1963)
3 / 150
Cambra de Representants dels Països Baixos (1965)
3 / 150
Cambra de Representants dels Països Baixos (1967)
7 / 150
Cambra de Representants dels Països Baixos (1971)
1 / 150
Cambra de Representants dels Països Baixos (1972)
3 / 150
Cambra de Representants dels Països Baixos (1977)
1 / 150 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Boerenpartij (Partit dels Grangers) fou un partit polític neerlandès fundat el 1958 per grangers de Gelderland per a presentar-se a les eleccions municipals. El cap era Hendrik Koekoek, cap de l'Associació per la Llibertat de l'Empresa Agrícola, que es resistia a la intervenció estatal i a la institucionalització de l'agricultura. Era un partit fortament dretà, que defensava els valors cristians i el liberalisme econòmic, i fortament populista. Tot i que rebutjava el racisme, hi acollí antics membres del MSB de Mussert.

A les eleccions legislatives neerlandeses de 1959 no va obtenir representació, però a les de 1963 obtingué tres escons, gràcies a la sev a popularitat quan la policia va desallotjar grangers de les seves propietats per no pagar les taxes. El 1966 va obtenir també 2 escons a l'Eerste Kamer.

Però al parlament va tenir problemes per lluites internes; un dels seus senadors havia estat prominent membre del MSB de Mussert i de les SS, i com Koekoek el va protegir, un grup abandonà el partit i creà el Noodraad (Consell d'Emergència). Ambdós competiren a les eleccions de 1967, però mentre BP va treure 7 escons, NR no en va treure cap. Tanmateix, el tarannà autoritari de Koekoek provocà la deserció dels set diputats, que crearen el grup Binding Rechts (Aliança de la Dreta). Aquesta divisió provocà que a les eleccions de 1971 només Koekoek tragués un escó, augmentats a tres a les de 1972, però el va perdre novament a les de 1977. Per a les eleccions de 1981 va canviar el nom de partit a Rechtse Volkspartij (RVP), però no va treure escó i es va dissoldre.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Boerenpartij