Bolígraf intel·ligent

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Bolígraf digital basat en la tecnologia Anoto

Un bolígraf intel·ligent (de l'anglès smart pen) o bolígraf digital és un instrument de tinta que enregistra les línies dibuixades per l'usuari per tal de transmetre-les a un ordinador. Aquest tipus de bolígraf s'utilitza generalment en conjunció amb un quadern digital, encara que les dades també poden ser utilitzades per diferents aplicacions o simplement com a gràfics

Descripció[modifica]

Bolígraf digital que escriu en paper ordinari o qualsevol altra superfície, com una ploma ordinària

Com a dispositiu d'entrada captura la lletra o traços d'un usuari, converteix la informació analògica manuscrita creada utilitzant "bolígraf i paper" a dades digitals, habilitant les dades per a ser utilitzades en diverses aplicacions. Per exemple, les dades d'escriptura poden ser digitalitzades i carregades a un ordinador i mostrades en el seu monitor. Les dades llavors poden ser interpretades per un programari d'OCR permetent al bolígraf digital actuar com a interfície d'entrada de text.

Un bolígraf digital és generalment més gran i té més característiques que un estilet digital. Els bolígrafs digitals típicament contenen electrònica interna i tenen característiques com sensibilitat a la pressió, botons d'entrada, memòria, capacitat d'emmagatzemar dades com esborranys electrònics i trametre-les .[1]

Alguns bolígrafs digitals estan equipats amb un dispositiu d'enregistrament que permet utilitzar-los com dictàfon intel·ligent. Poden ser emprats, per exemple pels estudiants per gravar la veu del mestre tot i prenent notes. Llavors és possible escoltar un segment de so associat amb una zona del quadern digital, tocant aquesta zona amb la punta del bolígraf .[2][3]

Tecnologies[modifica]

Acceleròmetre[modifica]

Els bolígrafs digitals basats en un acceleròmetre contenen components que detecten el moviment del bolígraf i el contacte amb la superfície d'escriptura.

Interior de una tauleta Wacom

Actiu[modifica]

Els bolígrafs actius, com N-trig DuoSense Pen™, inclouen components electrònics que emeten uns senyals que són agafats per un dispositiu construït dins el digitalitzador i transmès al seu controlador, proporcionant dades sobre la posició del bolígraf, pressió aplicada, botó premut i altres funcionalitats.

Posicional[modifica]

Els bolígrafs posicionals utilitzen un circuit X-Y per detectar la posició de la punta mentre s'escriu. Alguns models que utilitzen aquesta tècnica es poden trobar en les tauletes gràfiques fetes populars per Wacom, i a les Tauletes tàctils que utilitzen la tecnologia Wacom Penabled™ .

Càmera[modifica]

Els bolígrafs digitals amb càmera: utilitzen un paper digital especial per detectar a quin lloc del paper el bolígraf contacta amb la superfície d'escriptura, com aquells que utilitzen la tecnologia sueca Anoto .

Trackball[modifica]

Els bolígraf-trackball: utilitzen un sensor situat dins del bolígraf per detectar el moviment del trackball sobre la superfície.

Llista de productes[modifica]

Ús d'un bolígraf digital com si fos una tauleta gràfica
Fabricant Producte Empra patró

ANOTO

Comentaris
PolyVision Eno s
Canon IRISNotes n Smart Pen de Canon
Apple Apple Pencil n digital pen per a Ipad Pro
Livescribe Livescribe s
Logitech Digital Pen s
Luidia Smartpen2 n
Maxell Penit s
Nokia Digital Pen

SU-1B

s
IOGear GPen300 n
Staedtler Digital Pen n
Oxford Papershow Trackball pen s El sistema empra una clau USB per dialogar amb el bolígraf digital que habilita la connectivitat instantània entre bolígraf i PC.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Shelly, Gary B.; Misty E. Vermaat Discovering Computers: Fundamentals. Cengage Learning, 2009. ISBN 978-0-495-80638-7 [Consulta: 3 novembre 2009]. 
  2. Hongbin Zha; Zhigeng Pan; Hal Thwaites Interactive Technologies and Sociotechnical Systems: 12th International Conference, VSMM 2006, Xi'an, China, October 18-20, 2006, Proceedings. Springer, 12 octubre 2006, p. 431–. ISBN 978-3-540-46305-4. 
  3. Annamaria Arnall. Proceedings of the “Synergise!” Biennial National Conference of the Australian Institute of Interpreters and Translators: AUSIT 2010. Cambridge Scholars Publishing, 12 juliol 2011, p. 84–. ISBN 978-1-4438-3261-8. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bolígraf intel·ligent Modifica l'enllaç a Wikidata