Instrument de tinta

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Portaplomes amb plomí d'acer inserit
Ploma íntegrament de vidre
Un portaplomes
Sis plomins

Un instrument de tinta és un instrument per escriure amb tinta, a diferència d'altres que es fan servir en diferents tècniques d'escriptura (com ara un llapis o un estilet).

La tinta se sol emmagatzemar dins d'un tinter, en el que es mulla amb tinta l'instrument per poder escriure.

Avui dia existeixen diversos tipus diferents d'instruments de tinta molt evolucionats, incloent les plomes estilogràfiques, els retoladors, etc.., i es vénen en una àmplia varietat de colors, formes i assortits. Les més corrents contenen tinta de color negre o de color blau.

Models actuals[modifica]

Dins dels diferents dispositius que hi ha avui dia, s'hi troben;

Càlam[modifica]

Article principal: Càlam (escriptura)

És un instrument de canya tallada en punta que es feia servir per a l'escriure sobre argila, cera o mullant-lo amb tinta, sobre papir, pergamí o paper.

El seu ús s'inicia el segle XX aC i en certes civilitsacions, tot i l'avenç tecnològic ha perdurat fins als nostres dies, per escriure emprant la cal·ligrafia clàssica.[1]

Pinzell de tinta[modifica]

Article principal: Pinzell de tinta

Ploma d'ànec[modifica]

Article principal: Ploma d'ànec

La primera ploma de tinta dels temps antics estava feta amb una ploma sovint de l'ala d'un ànec.[2][3] Les plomes d'au van ser utilitzades per primera vegada el segle IV de l'era cristiana.

Ploma d'acer[modifica]

Article principal: Plomí

Normalment està composta d'un plomí inserit dins d'un portaploma o un bainot (estoig). De vegades el terme ploma es pot referir tant a la ploma sencera com al plomí.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Instrument de tinta Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Carvalho, David N. Forty Centuries of Ink (en anglès). Echo Library, 2007, p.159. ISBN 1406844136. 
  2. William Shakespeare. Nit de reis. Editorial Proa, 8 abril 2010, p. 85–. ISBN 978-84-8256-926-0 [Consulta: 20 maig 2012]. 
  3. J. Laso de la Vega; Establecimiento Tipográfico de Mellado. Instruccion para el pueblo: Cien tratados sobre los conocimientos mas indispensables: con grabados intercalados en el testo. Establecimiento tipografico de Mellado, 1851, p. 2– [Consulta: 20 maig 2012].