Bombe

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
El Bombe replicava l'acció de diverses Màquines Enigma cablejades l'una amb l'altra. Cadascun dels ràpids tambors rotatius, a la imatge de dalt d'una maqueta al museu Bletchley Park, simulava l'acció d'un rotor de l'enigma. Hi ha 36 equivalents a l'Enigma i, a l'extrem dret de la fila del mig, tres tambors «indicadors».
Rèplica d'una màquina Bombe

El bombe era un dispositiu electromecànic usat pels criptòlegs britànics per ajudar a desxifrar els senyals xifrats per la màquina alemanya Enigma durant la Segona Guerra mundial. L'Armada i l'Exèrcit dels Estats Units van produir màquines amb la mateixa especificació funcional, però dissenyades d'una manera diferent.

El disseny inicial del bomber va ser produït el 1939 al Government Code and Cypher School a Bletchley Park per Alan Turing,[1] amb un important refinament ideat per Gordon Welchman.[2] El disseny d'enginyeria i la construcció va ser tasca de Harold Keen de la British Tabulating Machine Company. Era un desenvolupament substancial d'un dispositiu que havia estat dissenyat el 1938 pel criptologista polonès Marian Rejewski del Biuro Szyfrów, i conegut com a bomba criptològica (del polonès: "bomba kryptologiczna").

La funció del bombe era descobrir alguns dels ajustaments diaris de les màquines Enigma en les diverses xarxes militars alemanyes: específicament, el conjunt de rotors en ús i les seves posicions en la màquina, els ajustaments dels anells de l'alfabet, i un dels cablejats del panell de connexions.[3][4][5]

Referències[modifica]

  1. Smith (2007) p. 60
  2. Welchman (1984) p. 77
  3. Budiansky (2000) p. 195
  4. Sebag-Montefiore (2004) p. 375
  5. Carter, Frank (2004), From Bombe Stops to Enigma Keys, Bletchley Park Codes Centre, <http://www.bletchleypark.org.uk/content/bombestops.pdf>. Consulta: 31 març 2010

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bombe Modifica l'enllaç a Wikidata