Vés al contingut

Borbollador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un borbollador incorporat al tap d'un recipient de plàstic

Un borbollador és un instrument tubular amb un recipient que conté un líquid diluent a través del qual es fa bombollejar un gas. Aquest flascó és fet de vidre o material transparent. L'aire o el gas es fa passar a través d'un orifici capil·lar que fa que tingui prou força per borbollejar dins del líquid dins del qual són retinguts els materials transportats. Serveix normalment per a l'absorció o neutralització de gasos tòxics o contaminants, que així no passen a l'aire lliure. Treballant amb quantitats conegudes de gasos es poden fer avaluacions de recompte i d'identificació.

Usos

[modifica]

Els borbolladors s'empren a les indústries del vi i de la cervesa. Els vinicultors posen borbolladors als tonells o tancs on fermenta el most amb la finalitat que continuï el procés de fermentació i que es mantingui l'eixida de gasos del procés de fermentació sense que els contaminants puguin entrar al recipient.

També s'empren als laboratoris per diversos usos i com a instrument presa de mostres de determinats contaminants atmosfèrics.

Variants

[modifica]
  • Borbollador simple: L'orifici capil·lar del capçal acaba en un sol orifici.
  • Borbollador de placa fritada: El capil·lar del capçal acaba en una placa fritada.

Enllaços externs

[modifica]