Border Collie

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La història del ca de pasturatge reconegut amb el nom de Border Collie, comparada amb la resta dels cans de pasturatge, és relativament jove. No obstant això, el seu orígens poden remuntar-se a la conquesta romana de les illes britàniques, on portaven cans per al maneig de bestiar oví.

No obstant això, la majoria dels autors coincideixen que l'origen d'aquesta raça prové dels celtes, els qui migraren cap a les illes britàniques entre els segles V i I, a.c, portant amb si a un ca al que definien com collie, que en idioma gaèlic significa útil.

Al llarg dels segles, els grangers d'Escòcia i Irlanda van treballar en la puresa de sang d'aquests cans de pasturatge, els quals mostraven una inigualable qualitat de treball en zones rocoses i amb relleus, permetent ingressar en sectors on l'ésser humà es veia impossibilitat.

Per a principis de segle XX, varis d'aquests cans de pasturatge van ser exportats a les illes d'Oceania. Particularment a Nova Zelanda, on s'integraren perfectament.

El Collie actual ha estat dividit en cinc races diferents: Rough Collie, Smooth Collie, Shetland Sheepdog, Bearded Collie i Border Collie. La popularitat d'aquestes races entre el públic general va començar amb l'afició de la Reina Victòria, que tenia diversos exemplars.

Border Collie

Característiques generals[modifica | modifica el codi]

 • Alçada: 53 cm aprox.
 • Pes: 20 kg aprox.
 • Pelatge: Generalment negre i blanc. En algun cas, adopta un pelatge tricolor gris-blau i blanc. El color blanc mai ha de prevaler. Existeixen dues varietats, moderadament llarg o curt. En ambdues, la capa externa és densa i té una textura mitjana; la capa interna és suau i densa, la qual cosa li dóna una bona protecció contra les inclemències del clima.
 • Mitjana de vida: Dotze anys.
 • Necessitats d'espai: Convenient jardí per exercitar-lo almenys un hora al dia.
 • Alimentació: 350-400g diaris d'aliment complet sec.
 • Tractament: Raspallat, sobretot en época de muda.
 • Cost manteniment: Normal.
 • Classificació general: Races de cans mitjancers.
 • Classificació segons la FCI (Fédération Cynologuique Internacionale): Grup 1, secció 1, nº297 (Cans de pastoreig).

Característiques específiques[modifica | modifica el codi]

Cap Crani bastant ample, amb l'occipital no pronunciat. Les galtes no han de ser prominents o rodones. El musell, que s'estreny cap a la punta del nas, és moderadament curt i fort i juntament amb el crani, han de tenir aproximadament la mateixa longitud.

Nas Negra, excepte en els exemplars marró xocolata, on pot ser de color marró. En els exemplars de color blau, la tòfona ha de tenir un color pissarra. Les finestres han d'estar ben desenvolupades.

Ulls Han d'estar ben separats, de forma ovalada i grandària mitjana. El seu color ha de ser marró, excepte en els exemplars "blue merle", en els quals un o tots dos, o una part d'un o de tots dos pot ser blava. Existeixen dues variables de mirada: De mirada forta (strong eyed dog) i De mirada suau (soft eyed dog).

El border collie de mirada forta tendeix a ajupir el cap suaument, la cua quieta i penjant, i gairebé sempre s'escapoleix entre els animals quan es mou al bestiar. Està completament absorbit pel ramat; no hi ha gens que es mogui sense que ell ho sàpiga. Semblés com que hipnotitzés al bestiar, i de vegades a si mateix. Un gos de "mirada suau" té una petita mirada o no la té. Aquest gos es mou lliurement al voltant del ramat, recorrent d'un extrem a un altre. Pot bordar i no estableix contacte visual amb el bestiar.

Orelles De grandària i textura mitjana, col·locades ben separades. Erectes o semi-erectes i atentes al menor soroll.

Mossegada / Dentadura Les dents i els maxil·lars són forts, mossegada de tisora perfecta, regular i completa, és a dir, que els incisius superiors se superposen estretament als incisius inferiors i són col·locats verticalment en els maxil·lars.

Coll De bona longitud, fort i musculós, lleugerament arquejat i eixamplant-se cap a la seva inserció en l'esquena.

Cos D'aparença atlètica, amb les costelles ben arquejades, pit profund i més aviat ampli, llom ample i musculós, ventre no aixecat al nivell del flanc. El cos és lleugerament més llarg que l'altura mesurada a la regió de la creu.

Membres anteriors Vists de front, els membres anteriors han de ser paral·lels entre si. Els metacarps, vists de perfil, han de ser lleugerament inclinats. D'ossada forta, però no pesada. Les espatlles han d'estar ben inclinats cap enrere i els colzes pegats al cos.

Membres posteriors Amplis i musculosos, el seu perfil superior descendeix lleugerament cap al naixement de la cua. Cuixes llargues, amples i musculosos.

Peus De forma ovalada, coixinets gruixuts, forts i sanes; els dits han d'estar junts entre si i arquejats; les ungles curtes i fortes.

Cua Moderadament llarga, ben proveïda de pèl, acaba formant una corba cap amunt, la qual cosa completa la gràcia de la silueta i l'harmonia de les proporcions del gos. En situació d'excitació, la cua pot ser aixecada però mai portada sobre el dors.

Moviment Regular i fàcil, aixecant molt poc els peus, la qual cosa fa l'efecte que es mou furtivament i a gran velocitat.

Border collie panteixant

Temperament[modifica | modifica el codi]

El desig més fort introduït en l'instint del Border Collie és l'ànsia de treballar. És el resultat de segles d'evolució i domina fins i tot a l'instint de supervivència en alguns Collie. Aquestos cans poden sentir-se frustrats i tornar-se destructius si es troben en un ambient en el qual no hi hagi res que ells puguin fer. Un ca d'aquest tipus no sempre és una bona mascota casolana. Així i tot, el propietari acurat i considerat pot superar aquesta dificultat instintiva fent que el Border collie sigui part funcional i important de la família. Vigilar a la seva família humana i a la seva propietat també és un treball que requereix esforç. L'important és mantenir al ca interessat, ocupat i actiu.

Intel·ligència[modifica | modifica el codi]

La intel·ligència dels Border Collie no es pot comparar amb la humana. Està tan estretament unida a l'instint de treball i al desig de complaure, que potser no es pugui descriure fora d'aquest context. En el ca de treball, la intel·ligència és de tipus innat quan se li enfronta a qualsevol decisió que impliqui la tasca per la qual ha estat criat. Està meravellosament clar, encara que és humanament embullós a causa de la seva fixació en una jerarquia funcional i pràctica. Tingui en compte la seva fidelitat al seu amo, que és tan inflexible que una cussa permetrà que aquesta persona es porti els seus cadells sense mostrar ràbia o objecció.


Malalties i atencions[modifica | modifica el codi]

Les malalties més comunes dels border collie són (Consulteu l'apartat de patologies):

 1. La CEA (Anomalia de l'ull del Collie)
 2. Displàsia de maluc
 3. La Displàsia de Colze
 4. La CL (Lipofuscinosis ceroide neuronal)
 5. El TNS (Sindrome del neutròfil atrapat)
 6. El MDR-1 (Sensibilitad medicamentosa del gen mdr1)
 7. El Glaucoma

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Border Collie Modifica l'enllaç a Wikidata