Bròmia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBròmia
Bromeae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
TribuBromeae Modifica el valor a Wikidata
Dumort., 1824

Bròmia és una tribu de la família de les poàcies.[1] El gènere tipus és: Bromus (Linné). El nom del gènere deriva del grec bromos =(civada), o de broma=(aliment).[1]

Descripció[modifica]

Inclou plantes mesotèrmiques, amb fulles amb beina tancada, lígula membranosa i làmines planes o plegades. Presenta espiguetes pedicel·lades, pluriflorades, cilíndriques o comprimides lateralment, de 10 a 47 mm de longitud. La raquilla està articulada per dalt de les glumes i entre els antecis: les glumes són agudes, menors que l'espigueta. la gluma inferior és 1-5 nervada, la superior és 3-9 nervada. La lemma és carenada o convexa, 5-11-nervada, amb l'àpex agut, mútic o arestat entre dues dents. La pàlea és lanceolada o lineal-lanceolada, menor que la lemma, amb carenes pestanyoses.

Les flors són hermafrodites, amb 3 estams. L'ovari és oblong, amb l'àpex pilós. Els estigmes són sèssils, plomosos, d'inserció dorsal subapical. La cariopsi és allargada amb un solc ventral. El fil és lineal i l'embrió petit, menor que un terç de la longitud del cariopsi, el que generalment està adherit a la pàlea i cau amb les seves glumeles a la maduresa.

Gèneres[modifica]

Té els següents gèneres. [2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Watson L, Dallwitz MJ. «The grass genera of the world: descriptions, illustrations, identification, and information retrieval; including synonyms, morphology, anatomy, physiology, phytochemistry, cytology, classification, pathogens, world and local distribution, and references», 2008. [Consulta: 19 agost 2009].
  2. USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network - (GRIN) [Online Database]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. URL: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/gnlist.pl?1316 Arxivat 2015-09-24 a Wayback Machine. (12 novembre 2013)

Bibliografia[modifica]

  • Martinov, I.I. (1820) Tekhno-Botanicheskīĭ Slovar': na latinskom i rossīĭskom iazykakh. Sanktpeterburgie 84.
  • Soreng,R.J., Davidse, G., Peterson, P.M., Zuloaga, F.O., Judziewicz, E.J., Filgueiras, T.S., O. Morrone, O. & Komaschenko, K. (2012) World-wide Phylogenetic Classification of Poaceae (Gramineae). Available on line Poaceae. Accessed 6 Sept. 2013.