Vés al contingut

Brulot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Brulots contra l'Armada Espanyola.

Un brulot (del francès brûlot) és una embarcació carregada de materials explosius, combustibles i inflamables com ara pólvora o foc grec, i dotada de ganxos als penols de les seves vergues i del bauprès. Es destinaven a incendiar els vaixells de guerra enemics fondejats o a destruir les obres dels ports i els ponts que creuaven els rius.

Algunes vegades hom deixava el brulot abandonat al corrent o a l'impuls dels vents adequats, i unes altres vegades s'intentava acostar-se a l'objectiu durant la nit. Després de quedar ben adherit mitjançant els ganxos d'abordatge, se li calava foc i els tripulants l'abandonaven llançant-lo contra els bucs enemics perquè s'enganxessin a ells i s'incendiessin.

Generalment els vaixells vells es convertien en brulots, després de retirar allò que pogués tenir valor i que quedés poc més que un buc amb arboradura.

Va ser important la seva aplicació en el setge d'Anvers (1584–1585)[1] per Alexandre Farnese, quan l'enginyer Gianibelli els va utilitzar per intentar destruir el pont de barques construït pels espanyols sobre el riu Escalda.

Van ser molt utilitzats als segles xvi i xvii, però el seu origen es remunta a l'Antiguitat clàssica. Hom creu que els tiris van usar aquesta classe d'embarcacions contra Alexandre el Gran i per la flota cartaginesa contra l'armada romana[2]

Referències[modifica]

  1. Diccionari militar. Imprenta de Luis de Palacios, 1863. 
  2. The instructor. La imprenta de Carlos wood, 1836. 

Bibliografia[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material del Volum 9 de l'Enciclopedia Universal Il·lustrada Europeo-Americana (Espasa), amb copyright anterior al 1944, que es troba en el domini públic.