Cândido Firmino de Mello-Leitão

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCândido Firmino de Mello-Leitão

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 juliol 1886 Modifica el valor a Wikidata
Campina Grande (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 desembre 1948 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Rio de Janeiro (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaracnòleg, entomòleg, zoòleg, biòleg Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Abrev. zoologiaMello-Leitão Modifica el valor a Wikidata

Cândido Firmino de Mello-Leitão (Campina Gran, 17 de juliol de 1886 - Rio de Janeiro, 14 de desembre de 1948) va ser un zoòleg brasiler, considerat el fundador de la Aracnología a Amèrica del Sud. Va publicar 198 articles sobre la taxonomia dels aràcnids. Ell també va dedicar-se a l'educació, va escriure llibres per als cursos universitaris i ha fet contribucions sobre biogeografia, amb estudis sobre la distribució dels aràcnids en el continent sud-americà.

Biografia[modifica]

Cândido Firmino de Mello-Leitão va néixer en la granja Cajazeiras, a Campina Gran, Paraíba. Era fill del coronel Cândido Firmino i de Jacundá de Mello Leitao. Els seus pares eren agricultors i va tenir setze fills.

El zoòleg va viure la major part de la seva vida a Pernambuco, i el seu primer treball sobre zoologia vs ser el 1913, en la Facultat d'Agronomia i Medicina Veterinària en el Piraí, estat de Rio de Janeiro, on va ser professor de Zoologia General i Sistemàtica. El 1915 va publicar el seu primer treball taxonòmic, amb la descripció d'alguns gèneres i espècies d'aranyes del Brasil. També ha publicat molta informació taxonòmica sobre els Opilions, Solífugs, Amblipigis, Uropigis i d'altres. Entre les moltes espècies descobertes pel zoòleg es pot destacar Lasiodora parahybana, un endemisme, descoberta i descrita el 1917 en les rodalies de Campina Gran i que és una aranya especialment interessant, atesa la gran mida, bellesa i hàbits carnívors (menja ocellets).

Mello Leitao va ser nomenat director de Zoologia en el Museu Nacional a l'abril de 1931, càrrec que va mantenir fins a desembre de 1937. Va rebre molts honors i premis. Va ser president de l'Acadèmia Brasilera de Ciències de 1943 a 1945. El 6 de juny de 1949 el seu amic Augusto Ruschi va obrir el Museu de Biologia de Mello Leitao, a Santa Teresa, Estat d'Espírito Santo.

El Prêmio Melo-Leitão porta el seu nom i és lliurat per l'Acadèmia Brasilera de Ciències.

Contribucions a la taxonomia dels aràcnids[modifica]

La següent llista conté espècies d'aranyes descobert, estudiades i batejades pel zoòleg, i la data i el país on van ser descobertes:[1][2]

Llista de treballs aracnològics[modifica]

  • Kury, A.B. & Baptista, Renner L.C., 2004. Arachnological papers published by Cândido Firmino de Melo-Leitão (Arachnida). Publicaçõés Avulsas do Museu Nacional, Rio de Janeiro, 105: 1-17. [Dada de publicació: Octubre de 2004]. PDF

Referències[modifica]