Cèl·lula TEM

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cel·lula TEM model Schwarzbeck TEMZ 5233.
Estructura interna d'una cèl·lula TEM

Una cèl·lula TEM o cèl·lula electromagnètica transversal és un tipus de cambra de prova que s'utilitza per realitzar proves de compatibilitat electromagnètica (EMC) o d'interferència electromagnètica (EMI). Permet la creació de camps electromagnètics de camp llunyà en un petit entorn tancat, o la detecció de camps electromagnètics radiats dins de la cambra.[1]

Una cèl·lula TEM és un recinte que actua com a transductor electromagnètic que està blindat per proporcionar aïllament dels camps electromagnètics externs. Dins del recinte hi ha material conductor, formant una secció de línia de transmissió que es pot connectar a cables coaxials estàndard. L'interior de la cèl·lula actua com a guia d'ones i converteix els senyals elèctrics en camps electromagnètics homogenis amb una distribució en mode aproximadament transversal, similar a l'espai lliure. El camp elèctric i magnètic dins de la cèl·lula es pot predir amb precisió mitjançant mètodes numèrics. El disseny original de la cel·la és de forma rectangular, tot i que s'han fet moltes variacions i millores des de la seva creació a principis dels anys setanta.[2]

La cèl·lula actua per rebre emissions internes o transmetre emissions dins de la cambra.

  • Quan es mesuren les emissions radiades, un extrem de la línia de banda està connectat a un analitzador d'espectre. L'altre extrem s'acaba amb una càrrega de RF.
  • Quan es realitza la immunitat radiada, un extrem de la línia de banda està connectat a una font de radiació (per exemple, un generador de senyal). L'altre extrem s'acaba amb una càrrega de RF.
  • En funcionament, la radiació emesa (ja sigui d'una antena o des del DUT) viatja al llarg de la cambra i és absorbida per la càrrega absorbent al final.
  • Per a les proves d'immunitat, la uniformitat de camp i l'acoblament transpolar de la cèl·lula han d'estar dins d'uns límits establerts per IEC 61000-4-20.[3]

Referències[modifica]

  1. Crawford, Myron. Using a TEM Cell for EMC Measurements of Electronic Equipment (en anglès). Boulder, Colorado: U.S. Department of Commerce / National Bureau of Standards, 1979, p. 1–2. 
  2. Malaric, Kresimir. «Electromagnetic-Compatibility Analysis Using TEM Cells» (en anglès). https://www.eetimes.com,+10-12-2001.
  3. «York EMC, GTEM practice guide» (en anglès). http://site.yorkemc.co.uk.+[Consulta: 18 gener 2013].