Ca n'Aliguer (Sant Miquel Sesperxes)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ca n'Aliguer
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud706,2 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Martí de Centelles (Osona) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 44′ N, 2° 11′ E / 41.74°N,2.19°E / 41.74; 2.19

Ca n'Aliguer,[1] també escrit com a Ca l'Aliguer o Ca l'Aligué,[2] és un mas del municipi de Sant Martí de Centelles (Osona), situat a l'extrem sud occidental del terme, a prop i a llevant de la carretera C-1413b. Queda just al sud del revolt que hi ha en el punt quilomètric 8,4 d'aquesta carretera, al nord del Racó de la Font, a la dreta del torrent de la Viuda i al sud-oest dels Camps de Ca n'Aliguer.[3]

L'edifici principal fou construït segurament cap el segle xiv, però no se'n coneixen referències fins al segle xvi, moment en el qual apareix en el fogatge de 1553 com a propietat de Joana Aliguer viuda. Durant els segles XVII i XVIII, el mas viu una expansió econòmica i és quan s'hi fan grans reformes i ampliacions. En aquell moment fou una de les explotacions agrícoles més importants de la zona; actualment el mas també té activitat agrícola i ramadera.

L'edifici principal té una planta rectangular, de coberta de doble vessant i 3 alçades (planta baixa, primer pis i pallissa). Les parets són de pedra local de petites i mitjanes dimensions, lligades amb morter i arrebossat. Les pedres cantoneres són carreus de mida grossa ben tallats i col·locats a soga i través. La façana principal dona a l'interior d'un petit barri de petites edificacions annexes tancades al voltant de l'edifici principal. La porta principal és adovellada i les finestres estan disposades de forma irregular. La part inferior de la façana és reforçada per contraforts ben visibles.[2]

Referències[modifica]

  1. «Sant Martí de Centelles Osona». Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya. ICGC. Arxivat de l'original el 21 d’octubre 2020. [Consulta: 18 octubre 2020].
  2. 2,0 2,1 «Mapes de Patrimoni Cultural: Ca l'Aliguer o Aligué Sant Martí de Centelles». Diputació de Barcelona. [Consulta: 18 octubre 2020].
  3. Institut Cartogràfic de Catalunya. Edició digital del mapa de Catalunya de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.