Caca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el personatge mitològic. Si cerqueu el rebuig produït al final de la digestió, vegeu «excrement».
Infotaula personatgeCaca
Tipusgegant
deïtat romana Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansCacus Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia romana Modifica el valor a Wikidata

Caca era, en la mitologia romana, una deessa molt antiga. És considerada germana de Cacus, el fill de Vulcà que va robar a Hèrcules el ramat de Gerió, en un dels dotze treballs d'Hèrcules. Caca va trair el seu germà dient a Hèrcules on amagava aquest el ramat robat. Llavors Hèrcules matà a Cacus per recuperar-lo.

Originàriament era una deessa de la llar i del foc, i al seu temple hi cremava un foc permanent, però més endavant fou relegada per la deessa Vesta, que prengué el paper i les atribucions de Caca. Malgrat això, Caca és probablement una de les deesses més antigues de Roma.[1] Servi diu que tenia un petit santuari (sacellum), probablement situat a Roma i gestionat per les vestals.[2]

Referències

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 78. ISBN 9788496061972. 
  2. Servi, nota a la Eneida 8.190: (hunc soror sua eiusdem nominis prodidit: unde etiam sacellum meruit, in quo ei per virgines Vestae sacrificabatur)