Cal Vilella

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Vilella
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ArquitectePere Domènech i Roura Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXX (1919)
Característiques
Estil arquitectònicnoucentisme Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaReus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. de Sant Esteve, 15 - raval de Jesús, 44
Map
 41° 09′ 19″ N, 1° 06′ 22″ E / 41.15538°N,1.10623°E / 41.15538; 1.10623
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC9606 Modifica el valor a Wikidata

Cal Vilella és un monument del municipi de Reus (Baix Camp) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Al raval de Jesús 44, tenia la seva casa Ramon Vilella, de planta baixa i tres pisos entre mitgeres, de gust senzill i amb molt poca decoració. Destaca la façana fins al primer pis, de pedra picada, i la dels pisos d'estucat. Presenta dues obertures a cada planta. Els balcons del primer i segon pis són correguts amb baranes de ferro forjat. Les mènsules dels balcons presenten decoració floral.

Però el que és interessant és l'edifici de magatzems situat al carrer de sant Esteve, 15, un edifici entre mitgeres de planta baixa, entresòl i dues plantes, al que s'accedeix des de la casa del raval de Jesús. L'immoble té un caràcter funcional, dedicat a magatzem de fruits secs, però la seva façana respon a la voluntat de monumentalitzar l'escenari amb un llenguatge més propi d'un edifici de tipus representatiu. La planta baixa i l'entresòl són construïts amb pedra, mentre que la resta de l'edifici presenta la façana estucada, menys la zona sud i la cornisa superior, on s'utilitza l'obra vista. Només trobem decoració al coronament de l'edifici, una mena de fris de regust clàssic amb petites columnes que suporten capitells de pedra d'estil jònic. Al sector sud de la façana, un cos d'obra vista, ocupa els dos pisos superiors, i és coronat per un timpà, també realitzat amb obra vista i algun element de pedra, que sobresurt en alçada respecte a la resta de l'edifici. A la planta baixa, sobre el que havia de ser originàriament la porta principal, hi ha un medalló oval de terracota amb l'emblema de la casa Vilella i les inicials del propietari, "R. V."

Magatzems del Vilella

L'edifici del carrer de Sant Esteve continua els Magatzems Vilella, construïts pel mateix propietari el 1913 al número 17 del carrer.

Ramon Vilella va fer reformar després a l'arquitecte Pere Caselles una casa al Raval de santa Anna, que venia de la família de la seva dona.

Història[modifica]

Els magatzems pertanyen a l'empresa Ramon Vilella, dedicada a l'exportació de fruits secs. Encara que els plànols de l'edifici conservats a l'Arxiu Municipal estan signats per Pau Monguió, cosa que faria pensar en Pere Caselles com a arquitecte, fonts de la família Vilella informen que l'arquitecte va ser Pere Domènech Roura, conegut pel propietari, que va ser vocal del consell d'administració de l'Institut Pere Mata.[1] Alguns enigmes envolten la façana dels magatzems d'estil noucentista que Ramon Vilella Estivill va encarregar a Pere Domènech Roura: per què aixecar una façana monumental amb tres tipus de pedra de qualitat, virtuosa fàbrica de maó, i un arquitecte de primera línia al carrer del darrere en lloc de lluir-se a la façana principal, del raval de Jesús, 44?[2] Ramon Vilella ja tenia una casa al Raval de santa Anna, que venia de la família de la seva dona.

Referències[modifica]

  1. March Barberà, Jordi. "Catàleg de l'arquitectura noucentista de Reus" A: Arquitectura noucentista a Reus. Reus: Pragma, 2003. Pàg. 90. ISBN 8493315176
  2. Arnavat, Albert (dir.). Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona: La Diputació, 2012, p. 56. ISBN 9788415264125. 
  • «Magatzems Vilella». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Vilella
  • «Cal Vilella». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.