Calidoscopi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista interior dels colors i formes d'un calidoscopi.
Vista exterior del tub d'un calidoscopi.

Un calidoscopi (del grec antic kalós bella éidos imatge scopéo observar) és un tub que conté tres espills, que formen un prisma tetraèdric amb la seua part reflectora cap a l'interior, a l'extrem dels quals es troben dues làmines translúcides entre les quals hi ha diversos objectes de color i forma diferent, les imatges dels quals es veuen multiplicades simètricament en anar girant el tub mentre es mira per l'extrem oposat. Els espills poden estar disposats a distints angles. A 45° es generen vuit imatges duplicades. A 60º se n'observen sis duplicats i a 90° quatre.

Tot i que habitualment el calidoscopi té tres espills, també pot construir-se un calidoscopi amb dos, o més de tres espills per a diferents tipus d'efectes. El calidoscopi modern va ser inventat l'any 1816 pel físic escocès David Brewster. Va tramitar la patent corresponent i el va posar a la venda. El ritme de venda va ser enorme, però la facilitat de fabricació va fomentar les imitacions i rèpliques, en només pocs dies, Brewster va deixar de rebre guanys que pogueren ser considerats atractius. És un dels joguets clàssics d'arreu del món.

Un altre tipus de calidoscopi és el teleidoscopi. Aquest té una lent d'augment o una esfera translúcida al seu extrem (en comptes de les dues làmines), i genera les imatges multiplicant en els seus espills els objectes exteriors al mateix, vistos a través de la lent.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]