Camp de refugiats

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Camp de refugiats ruandesos ubicat a l'est de la República Democràtica del Congo (genocidi de Ruanda entre hutus i tutsis produït a finals del segle XX).

Un camp de refugiats és un campament temporal construït pels governs o les organitzacions no governamentals (p.ex.: la Creu Roja o l'ACNUR) per rebre refugiats. Segons la Convenció de l'ONU sobre l'Estatut dels Refugiats de 1951, complementada el 1960, un refugiat és aquella persona que té temença fundada de ser perseguida.[1] Aquesta definició és restringida a nivell legal, però en llenguatge corrent es fa servir com a sinònim de qualsevol camp en què les persones que hi viuen han estat desplaçades en contra de la seva voluntat, incloent-hi conjuntament a persones perseguides i aquelles que han estat desplaçades per una catàstrofe natural. Aquests desplaçats ho poden ser a nivell intern d'un estat o desplaçats internacionals quan han d'abandonar el seu país d'origen.

Es tracta d'un espai humanitari artificial, basat en un sistema urbà per un període limitat després d'una o un conflicte social. Les diverses guerres araboisraelianes han dut a la necessitat de construcció de molts campaments de refugiats palestins, alguns dels quals eventualment s'han convertit en poblaments permanents. La persistència de les problemàtiques socials que en va produir l'aparició i la incapacitat dels governs a reubicar els ciutadans en cases podria explicar la perdurabilitat en el temps d'aquesta mena d'establiments humans.

Funcions[modifica | modifica el codi]

Camp de refugiats al Txad desplaçats pel conflicte del Darfur ocorregut a principis de segle XXI.

Els campament de refugiats es dissenyen per tal de garantir la necessitats bàsiques de les víctimes de les guerres o els desastres. Principalment destinats a la supervivència de la població allotjada serien:[2]

  • Garantir i mantenir unes mínimes condicions higièniques i sanitàries mínimes per tal d'evitar l'aparició de brots epidèmics (p.ex.: presència d'equips i personals mèdics i gestió adequada dels residus i femtes generades per la població).
  • Garantir l'arribada i accés d'aliments a la població refugiada.
  • Garantir de seguretat dels refugiats per part d'agressions d'altres interns o persones alienes al camp.

Quan es perllonga l'estada, és important desenvolupar estructures que social i preparar el retorn a la vida normal. Per tant, és important involucrar l'administració dels campaments de refugiats (distribució d'aliments, la prevenció de problemes), per establir escoles, recreació, etc.

Camps de refugiats de la guerra civil espanyola[modifica | modifica el codi]

La Tercera República Francesa, a les acaballes de la guerra civil espanyola va muntar uns camps improvisats a les platges de Sant Cebrià i Argelers, i més tard a i Barcarès[3] i Gurs

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. LA SITUACIÓN DE LOS REFUGIADOS EN EL MUNDO 2000 editat per ACNUR.
  2. Gestió de camps de refugiats publicat pel Norwegian Refugee Council .doc (anglès) (àrab) (francès)
  3. Enciclopèdia.cat, camp de Sant Cebrià de Rosselló

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Camp de refugiats Modifica l'enllaç a Wikidata