Campanya de Hunayn

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Battle icon gladii.svgCampanya de Hunayn
Campanyes de Mahoma
Data 630 dC
Resultat Victòria musulmana
Bàndols
Musulmans
Quraix
Hawazin
Banu Thaqif
Comandants en cap
Mahoma, Alí ibn Abi-Tàlib Malik ibn Awf al-Nasri
Forces
12.000 20.000

La campanya de Hunayn fou una batalla implicant les forces mahometanes que va tenir lloc el febrer del 630 i que va seguir a la conquesta de la Meca. D'ençà de l'Hègira, Mahoma havia fet tractes amb tribus nòmades d'Aràbia; segurament, al principi aquests tractes eren simplement pactes de no-agressió; ara bé, segons va anar creixent el poder militar de Mahoma, el Profeta va posar la conversió a l'islam com a condició a aquelles tribus que volguessin establir-hi acords d'aliança per obtenir-ne protecció contra d'altres tribus.

A Hunayn es van enfrontar els musulmans i els hawazin (i especialment els thaqif), dirigits per Malik ibn Awf; aquest esperava als musulmans, que avançaven des de la Meca, en unes gorgues favorables per una emboscada i va sorprendre els mahometans que es van replegar en desordre. Mahoma, muntant una mula, va estar a punt de ser capturat, però els musulmans es van reagrupar, van contraatacar i van vèncer. El botí fou enorme (incloïa 24.000 camells) i es van fer milers de presoners (entre ells 6000 dones i criatures). Els que van poder fugir es van refugiar a Taïf on foren assetjats per Mahoma i la cavalleria musulmana dirigida per Khàlid ibn al-Walid.

Després de la batalla de Hunayn, Mahoma ja era el cabdill militar més fort d'Aràbia, per això, moltes tribus enviaren representants a Medina per demanar-li aliança. Després de la derrota de l'Imperi Persa en la guerra que l'enfrontava amb l'Imperi Bizantí, esdevinguda durant els anys 627 i 628, al Iemen i en alguns llocs del Golf Pèrsic, grups que havien demanat ajuda als perses contra els romans cercaren l'ajuda de Mahoma.

Articles relacionats[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • M. Hamidullah, The battlefields of the Prophet Muhammed, Woking (Surrey) 1953

Coord.: 22° 58′ 24″ N, 38° 49′ 11″ E / 22.9733°N,38.8197°E / 22.9733; 38.8197